Борисов се срещна с шефа на Европейската централна банка заради еврозоната

Борисов се срещна с шефа на Европейската централна банка заради еврозоната

Премиерът Бойко Борисов разговаря с управителя на Европейската централна банка Марио Драги в Аахен, където е за церемонията по връчването на годишната Международна награда "Карл Велики", съобщи правителствената пресслужба.

Борисов и Драги са обсъдили готовността на България за членство в еврозоната. На 22 май Европейската централна банка предстои да публикува двугодишния си конвергентен доклад, в който се очаква да бъде отбелязано, че България не изпълнява условията за приемане във валутния съюз поради факта, че все още левът не е част от Валутно-курсовия механизъм II (ERMII).

По време на срещата Борисов е отбелязъл добрите макроикономически, фискални и финансови показатели на страната. Отчетено е и отличното сътрудничество между ЕЦБ и Министерството на финансите и БНБ.

В края на април Борисов обяви, че е оптимист, че до една година България ще може да се поздрави с влизане в чакалнята на еврозоната. Той обаче не даде ясен отговор на въпроса дали България ще подаде заявка за ERMII до 30 юни тази година, за което настояват финансовият министър Владислав Горанов и БНБ.

След заседанието на ЕКОФИН в края на април Горанов каза, че София не се е отказала да подава заявка. По думите на министъра в обществото не бива да се създават ирационални очаквания от присъединяването към еврозоната както в негативен, така и в позитивен план.

Споделяне

Още от Бизнес