ГЕРБ вече издирва в смесените райони "всичко което е образовано с добра репутация"

Борисов тръгна да реди кабинет с 10 зам.-министри мюсюлмани

Според Михаил Миков това е знак за готвена коалиция с ДПС, лидерът на ГЕРБ го обяви за подпийнал

Борисов бе посрещнат от деца и старци в Припек, сн. ГЕРБ

Поне десет заместник-министри мюсюлмани обеща пред журналисти в джебелското село Припек лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се готви да оглави бъдещото правителство, но отсега подковава гласоподавателите, че това ще стане само ако партията му спечели 121 депутата, иначе връща мандата и "няма да има какво да се яде".

В Припек, където бе открита спортна площадка, направена с 45 хил. лв. партийно дарение, лидерът на ГЕРБ, загрявайки на практика за започващата след по-малко от три седмици предизборна кампания каза, че до този момент ГЕРБ и ДПС са партиите, където има най-много български мюсюлмани.

Борисов отново заложи на постоянно повтаряната в последно време от него теза, че българските мюсюлмани трябва да бъдат мост между партиите, а не разделителна линия.

Очевидно е , че се готви коалиция между ГЕРБ и ДПС, коментира по-късно лидерът на БСП Михаил Миков. Според него изказването на Борисов е в отговор на заявлението на Рушен Риза преди няколко дни, че ДПС може да работи с ГЕРБ след парламентарните избори, ако това е в интерес на държавата , както и съвместните действия между двете политически сили в края на 42-то НС, а именно исканата банковата ваканция и актуализацията на бюджета.

"ГЕРБ нямат толкова подготвени кадри от мюсюлманско вероизповедание, очевидно е, че става въпрос за коалиция между тях и ДПС”, каза Миков.

Моменталната реакция на думите му от страна на Борисов бе коментар във Фейсбук: "Явно Мишето е подпийнал в неделя следобед, за да говори такива неща".

"Поразиите, направени от Тройната коалиция - БСП, ДПС и "Атака", са видни. Днес в Кърджали ми се оплакаха от назначаването за председател на Районната избирателна комисия в града на Беркант Барзат от квотата на ДПС. Това назначение е вследствие на коалицията между БСП и ДПС. Напомням, че в ЦИК БСП, като втора политическа партия, получи председателското място, ДПС, като трета, получи другия важен пост – главен секретар на комисията (това е човекът, който подписва протоколите), а "Атака" ги подкрепи. Да говориш по тази тема в неделя следобед е възможно само, ако си солидно подпийнал. Моят съвет е да не се дават интервюта, когато е така. Все пак хората имат поне три месеца памет и си спомнят решенията на Тройната коалиция", пише Бойко Борисов по повод коментара на лидера на БСП.

Преди това в Припек той каза, че "ако ГЕРБ спечели мнозинството в следващия парламент, ще разчита на сътрудничеството с всички партии, особено през първите две години, тъй като страната се нуждае от стабилност. "Не говоря за коалиции, изборите ще покажат как да действаме. Мюсюлманите трябва да участват в управлението и ние сега издирваме високо образовани мюсюлмани, ДПС ни превъзхожда в това отношение, те имат хора навсякъде", посочи той.

"Сега в нашите области, където има предимно смесено население, издирваме всичко, което е образовано с добра репутация и ще му дадем път да се развива. Като имаш 121 депутати, не могат да ти извиват ръцете, кой какъв да бъде. Като не спечелим изборите, оставаме опозиция. Тогава пак отиват на Орлов мост, целиват се и продължават със същия този успех нататък", обясни в типичния си стил лидерът на ГЕРБ. "Аз пия кафе, родопски чай, не се целивам по Орлов мост като Станишев и Местан. Тези, където се целиваха, явно са много ревниви. Да ходят да се целиват пак, ние нямаме нужда”, каза още той.

"Като изчакаме да минат изборите, имаме 2 опции: или управляваме стабилно, или не участваме в каквито и да били такива коалиции с пазарлък”, обясни Борисов. По думите му, бившият президент Георги Първанов е казал, че в Германия били направили коалиция и тя била бетон, обаче "широката коалиция се управлява от първата партия, от Ангела Меркел вече трети мандат”. "И всички казват, че това е коалицията на Меркел, а не на социалдемократите – просто там хората си знаят мястото и избират стабилността", направи опит за паралел Борисов.

Той обаче отказа да даде конкретен отговор на въпроса ще има ли общи действия с ДПС след изборите. Вместо това Борисов саркастично пожела: "Реформаторите да станат първа политическа сила и Радан да стане премиер".

Лидерът на ГЕРБ коментира още, че хората определя какъв играч е той и говорейки за възможността да се прави сътрудничество с всички партии акцентира върху това, че в момента ГЕРБ има с партии от Реформаторския мнозинство в редица общински съвети.

"Помните и в София - "Синята коалиция” колко остро се изказва за Йорданка Фандъкова, сега започнаха да я харесват. Аз никога не съм си менил мнението по тяхно отношение и винаги съм казвал, че им пожелавам успех”, каза Борисов.

"Оттам нататък коментарите им са дори обидни на момент като се има предвид успехите им, които са пожънали. Те се радват на един евродепутат, ние на 6. Само бих им препоръчал да се държат по-уважително, защото е много лошо да лижеш там, където плюеш”, допълни Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

"Всички хора са на гурбет, защото години наред държавата не работи, а само се занимава с политика и всеки се определя за вожд. Много се обидиха реформаторите за "драгалевския вожд”, та чак ме пратиха при царя. Преди десетина години, когато царят дойде, ако беше направена тогава коалиция между СДС с Иван Костов и царя, България щеше да е съвсем различна до момента”, посочи лидерът на ГЕРБ, чиято политическа кариера тръгна от НДСВ.

След като организира и кратко "мачле" на новооткритата площадка в Припек, Борисов замина  за село Горно Кирков, където се очаква да открие водоем, ремонтиран с 24 000 лева пари на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България