Борисов убеден, че Ангел Семерджиев ще има среща с прокуратурата

Назначил новата шефка на ДКЕВР без да я познава, но правело добро впечатление, че е от RWE

Борисов убеден, че Ангел Семерджиев ще има среща с прокуратурата

Бившият шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев ще има среща с прокуратурата, заяви в събота премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. За наследничката на Семерджиев Юлиана Иванова, която бе назначена от него в сряда, заяви,че никога нямало да я назначи, ако знаел, че продава незаконно цигари в интернет. В същото време обаче той не каза дали е готов да освободи Иванова, на която даде 20 дни кредит на доверие, за да предложи нов модел на образуване на цените на тока и да извърши проверки дали членовете на комисията нямат конфликт на интереси.

По думите на Борисов Семерджиев бил назначен по искане на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който бе отстранен през март миналата година.

"Той ме запозна със Семерджиев, аз го сложих като шеф на ДКЕВР. От това, което установихме, не случайно го отстраних и той ще има среща с прокуратурата, съм убеден, защото много неща ще излязат за този човек. Аз съм го назначил, аз съм го уволнил”, каза министър-председателят.

Попитан дали Семерджиев е най-голямата му кадрова грешка, Борисов каза, че "той върви с Трайков, това трябваше да го направя още преди две години, но, за съжаление… Моята вина винаги си признавам”.

От думите му стана ясно още, че въобще не е познавал Юлиана Иванова, преди да я назначи. "Не я познавах в никакъв план, освен като представител на RWE (германската компания искаше да участва в строежа на АЕЦ "Белене”, но се отказа в края на 2009 г. – бел. ред.). Тогава правеше добро впечатление”, обясни Борисов механизма на назначаването на новата шефка на ДКЕВР.

Тя зае мястото на Семерджиев, чиято оставка бе поискана заради неприети наредби за освобождаването на електрическия и газовия пазар, заради което Брюксел ни заплаши с дело пред Съда на Европейския съюз в края на януари. Отстраняването на Семерджиев обаче стана удобно за управляващите в  момента, в който ескалира общественото недоволство от високите сметки за тока.

"ЕРП-тата веднъж ги проверявах и ги глобих, те обещаха да спазват правилата”, заяви още Борисов, който през пролетта на 2010 г. поде офанзива срещу тримата доставчика, пращайки отново проверки на ДКЕВР, данъчни и финансови инспектори и дори служители на Държавната агенция "Национална сигуронст”, които търсиха данни за направени инвестиции в клиентски центрове на ЧЕЗ, ЕВН и тогавашната Е.ОН, която по-късно продаде бизнеса си на „Енерго-Про”. Дружествата бяха глобени с малко над 3 млн. лв., но санкциите бяха оспорени пред Върхавния административен съд.

По думите на Борисов три години след онези проверки финансови инспектори били констатирали същите нарушения.

"Тези, които протестират, трябва да знаят – защо тези хора не протестираха, когато един милиард лева платиха Тройната коалиция за "Цанков камък”, за 80 мегавата? Защо не протестираха срещу 1.5 милиарда лева, които заминаха за един гьол, "Белене”, НЕК е фалирала само от тези две сделки. Вместо  с 2.5 милиарда лева да се намалят загубите по мрежата, да се направи енергийна ефективност. Всички ние в края на май ще дадем още 400 милиона лева на "Париба” за заема за "Белене”. Защо не протестираха тогава? Защото сега аз ги чувам и като дойдат, решавам проблемите", заяви още Борисов.

Той продължи с въпросите си, прехвърляйки се на зелените, които попита защо не били протестирали тогава за огромни територии, раздадени в горите и по морето.

Когато са подписвали зелените енергии, договорите за топлоелектрическите централи, тогава се фиксира високата цена. (Любен) Корнезов е бързал да вкара закона за зелените енергии, ако ние не бяхме намалили два пъти цените на тока, за което имаше изключителен вой от много посланици, въобще нямаше да можем сега да говорим за цена на тока, толкова висока щеше да бъде, продължи премиерът.

Темата с високите сметки за тока и планираните мерки за намаляването им продължава да е водеща за политиците от властта и опозицията. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви пред „Дарик”, че електроразпределителните дружества могат да си позволят смяната на обикновените електромери с ”умни”, което ще бъде крачка напред в либерализирането на енергийния пазар.

Той обясни, че един обикновен електромер струва 30 лева, а ”умните”, които позволяват дистанционно отчитане, са два пъти по-скъпи – 30 евро. Подмяната на измервателните уреди би позволило на потребителите да избират доставчика си на електроенергия.

Според  електроразпределителните дружества обаче цената за включване на един потребител към умен електромер струва около 300 лв. и инвестицията е голяма, още повече, че от приватизацията на дружествата през 2004 г. те са сменили значителна част от уредите, тъй като бяха длъжни да сторят това по договор и не е икономически оправдано да сменят отново сравнително нови уреди.

Добрев каза за пореден път, че държавата трябва да ”да разгледа възможностите за намаляване във всеки ред от фактурата за ток”. ”Нужни са много инвестиции в интелигенти системи, които да намалят загубите по мрежата”, смята министърът.

По отношение на призивите на ВМРО и ”Атака” за национализация на ЕРП-ата, той каза, че ”ние не сме в 1944 г.”. ”Ако ЕРП-тата бяха държавни, това нямаше да изтрие разходите за пренос”, коментира Добрев. Той се обяви за стриктен контрол, който да гарантира, че дружествата изпълняват точно ангажиментите си.

Делян Добрев защити и решението на държавата да продаде миноритарните дялове от ЕРП-тата, защото те не са носели дивидент на страната. Реално обаче държавата получи дивидент само година преди да продаде миноритарните си дялове в дружествата, като предходните години по решение на управата на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, в които участваше и държавен представител, печалбата се реинвестираше в мрежата.

Министърът за пореден път говори как в следващите години България ще задоволи сама нуждите си от природен газ. ”На четири години сме от откриването на газ в Черно море, който би осигурил задоволяването на нуждите от газ на страната ни дълго време”, каза Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?