Борисов: Върнахме се в НС, защото така иска Брюксел

Станишев отказа нови избори, за да не се заметат следите на ГЕРБ в управлението

Бойко Борисов в пленарната зала. Сн. БГНЕС

В четвъртък, първия работен ден на парламента след блокадата и ексцесиите, ГЕРБ се завърнаха в парламента заради актуализацията на бюджета, а лидерът им Бойко Борисов обясни, че правят това само заради настояването на Брюксел, а иначе споделят исканията на протестиращите за оставка на кабинета и предсрочни избори. Лидерът на БСП Сергей Станишев, който също заради Брюксел искаше ГЕРБ да се върнат в НС, за да не зависи започването на всяко парламентарно заседание от националистическата партия "Атака", заяви, че не приема тезата "правителството да си ходи", защото щели да бъдат "заметени следите" от управлението на ГЕРБ.

"Ние сме партия, която се съобразява с това, което в Брюксел нашите партньори смятат. Не се приемаше добре това, че отсъстваме от парламента и по техния си дипломатичен начин те го казаха. Аз умея да се вслушвам в тези сигнали, защото оттам идват парите, оттам идват фондовете и тези хора дават от своите данъци за българите", каза Бойко Борисов от парламентарната трибуна, начесто аплодиран от съпатрийците си, насядали по банките.

Сред завърналите се в парламента депутати не бе забелязан бившият вътрешен министър и дясна ръка на Борисов Цветан Цветанов. В кулоарите се шушукаше, че лидерът на ГЕРБ го е пратил да си почине.

"Дебатите по бюджета ще ги проведем, защото ние сме категорично против, а и това не е дневният ред на обществото", продължи Борисов.

"Вие говорехте за мен, че съм диктатор, а сега вие окървавихте столицата, безспорен факт", каза Борисов и припомни февруарските протести. "Тогава ни призовавахте да си отидем с мир и си отидохме, върнахме властта на народа", каза той.

"Сутринта, като дойдох, виждам как е обсаден парламентът от сутрин до вечер. Каква е тази нервна система?! Единственият изход е да се направят предсрочни избори и след това всички ние да се съобразим с волята на хората и аз ви гарантирам, че от ГЕРБ ще го направим и какъвто и да е резултатът, ще го признаем и ще се съобразяваме с него", декларира Борисов, чиято партия поиска Конституционният съд да касира резултата от изборите на 12 май, но съдът отказа.

"Апелирам към мъдрост, ако можете да я проявите. Ако не можете – аз такива скандирания чух сутринта, че не знам как издържате”, посочи още той и обвини управляващите, че пращали хора да скандират пред дома му в Банкя.

"Банкя ги пращате вие и гледам по колко пари им давате. Мислите, че няма по 50 симпатизанти на ГЕРБ, които да идват по домовете ви да скандират?”, отговори той.

След което се обърна към премиера Орешарски: "Имате още шанс да останете в позицията си на уважаван човек, финансист и икономист от голяма група в страната. Ваше право е кой път ще изберете. Когато февруари протестираха срещу нашето управление, аз подадох оставка, без да питам. Достойнството е най-важно от всичко”.

И повтори: "Предсрочни избори и след това да има по-голяма представителност в парламента, тогава, ако сме мъдри, трябва да излъчим управление, за да се нормализира страната”.

Пред журналисти в кулоарите Борисов продължи: "Знаете ли колко щях да бъда горд, ако ГЕРБ имахме тази възможност да правим такива протести? Щях да бъда горд, но Станишев никога не си признава своята вина. Днес се опитах да им кажа, че с малко мъдрост, повече вслушване в гласа на хората, на инакомислещите могат да се избегнат доста проблеми в страната".

След което отново призова: "Станишев да си направи днес един добре обмислен ход и да си подадат оставка, защото след това ще загубят катастрофално изборите. Аз се надявам, че те ще подадат оставка и ще има нови предсрочни избори. Тогава ще може да има работещ парламент”, допълни той.

След което обяви, че депутатите на ГЕРБ ще участват в обсъждането на предложението за лятна ваканция на парламента, което е първа точка в дневния ред за петък. Тогава те ще поискат да няма отпуска и да се гласува избирателният закон.

"Единственото, което искам, е поне да не си дават отпуска, за да гласуват избирателния закон, или поне - частта за парламентарни избори. Те се гласят другата седмица да излязат в отпуск. Ще останем и ще гласуваме против”, заяви Борисов.

Местан: Забравихте ли как ръкопляскахте на Волен Сидеров?

"С добро ли дойдохте, господин Борисов?", обърна се към него лидерът на ДПС Лютви Местан

"Дневният ред на обществото е актуализираният бюджет. Осем милиарда струват три години и шестмесечното ви управление, за да ги плащате днес с емитирането на един милиард дълг. Зависимостта на кворума от политическа партия "Атака". Това е безспорен факт. Забравихте ли, вие, господин Борисов, как в продължение на две години посрещахте с бурни ръкопляскания всяко изказване на Волен Сидеров от тази трибуна?", запита Местан.

"Не е късно президентът да възстанови своята медиаторска роля", каза още лидерът на ДПС.

"Обръщаме се към държавния глава, независимо че побърза да снеме доверие, ние няма да му отговорим с това, че не му вярваме. Длъжни сме да се отнасяме с уважение към президентската институция. Той няма доверие в двете партии, които стоят зад кабинета. Но ние вярваме, че не е късно той да възстанови своята медиаторска роля, защото му е задължение по конституция”, заяви Местан.

Борисов не му остана длъжен и веднага репликира: "Когато се опитах да бъда толерантен, ме връщате на последното заседание на Министерски съвет, когато вдигнахте пенсиите и ние започнахме да ги плащаме от първия ден. Трябва мъдрост. Вие ми отговорите с какво – с история. Всеки от нас с хубаво или лошо остава. Все пак има време да се размисли”.

Станишев не дава властта, за да не се заметат следите на ГЕРБ

"Ние сме готови за диалог, в това число с най-голямата група в този парламент, но първото условие е да признаете резултатите от изборите и да си вършите работата", заяви Сергей Станишев.

"От първия ден след изборите победителят от тях – ГЕРБ, не признава резултатите. Лидерът на ГЕРБ днес каза, че ще се съобрази с резултатите от нови избори. Как да ви вярваме”, обърна се той към бившия премиер.

Според него оставката на кабинета "Борисов" след избухването на февруарските протести
е била "точно пресметнат политически ход, несъобразен с волята на протестиращите, а ход срещу политическо оцеляване".

Станишев пак каза, че са готови за разговори, но не с ултиматуми.

"Дайте да изработим нови правила за отношенията между държавата и икономическите субекти”, призова той.

"Дайте да разговаряме, но първото условие – спазване на правилата на демокрацията. Демокрацията е такава, че българските граждани взеха решение. Най-лесното е Пламен Орешарски да подаде оставка. Това ще консолидира целта на Цветанов в ГЕРБ”, посочи още Станишев.

"В парламентарната група на Коалиция за България искаме да реализираме промяна. Част от тази промяна е и актуализацията на бюджета. Когато казвате: "Тази актуализация е лоша, това правителство трябва да си ходи”, каква е целта? Замитане на следите от предишните безобразия от тефтерчето?", заяви Станишев.

По този повод Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда коментира във Фейсбук, че аргументът, че сегашните управляващи трябва да останат на власт, за да не спасят от наказателно преследване главатарите на ГЕРБ, означава единствено, че България не е правова държава - тук не се разследват управляващите, а само онези, които изпуснат властта.

Споделяне

Още по темата

Още от България