Босненските армии се намаляват наполовина до края на годината

Представители на силите на НАТО за стабилизиране в Босна /ЕСФОР/ и въоръжените сили на Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация започнаха разговори за процеса на постепенно намаляване на военния състав, така че до края на тази година броят на военнослужещите в двете съставни единици на страната да бъде намален наполовина, предаде ТАНЮГ, цитирана от БТА.

От сегашните 13 200 професионални военнослужещи в Мюсюлманско-хърватската федерация ще останат 6 700, от които 4 600 мюсюлмани и 2 100 хървати.

Броят на военнослужещите в армията на Република Сръбска до края на годината трябва да бъде намален от сегашните 6 600 на 2 900 военнослужещи.

След войната от 1992 - 1995 г. Босна бе разделена на две съставни единици - Мюсюлманско-хърватската федерация и Република Сръбска, всяка от които има свое правителство, полиция и армия.

Намаляването на броя на военнослужещите, установяването на професионална армия и единното военно командване са сред условията за приема на Босна и Херцеговина в програмата на НАТО Партньорство за мир.

Споделяне

Още от Балкани