Боян Чуков на път да се върне в МС като шеф на Съвета по сигурността

Боян Чуков, който бе разкрит като щатен служител на ДС, се спряга за фаворит за позицията на председател на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Пред сайта "Дневник" той нито е потвърдил, нито отрекъл информацията с мотив, че не иска да прави изявления.

Чуков заемаше идентичен на този пост по времето на тройната коалиция като съветник по външнополитическите въпроси и националната сигурност на тогавашния премиер Сергей Станишев.

Той беше разкрит като щатен сътрудник на Държавна сигурност от комисията по досиетата в първото ѝ решение през 2007 година при проверката на кандидатите за евродепутати, припомня сайтът desebg.com. Чуков бе кандидат за евродепутат, издигнат от платформа "Европейски социалисти" - БСП и партия "Движение за социален хуманизъм".

 

Той бе вкаран в листите по предложение на Съюза за стопанска инициатива на Алексей Петров. Чуков е бил изпълнителен директор на "Лев Корпорация" на Алексей Петров от края на 2005 г. до октомври 2006 година.

Той е бил и кадрови служител на научно-техническото разузнаване в Първо главно управление на ДС от 1980 година.

В края на мандата на тройната коалиция Чуков беше предложен за посланик в Скопие, но правителството на Бойко Борисов спря назначенията. След това арабистът оглави отдела "Публични дейности" в централата на БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България