Бразилският министър на прозрачността саботирал разследване срещу корупция

Бразилският министър на прозрачността саботирал разследване срещу корупция

На бразилския антикорупционен министър Фабиано Силвейра се наложи да подаде оставка след по-малко от три седмици на поста. Той се оттегли, след като го обвиниха, че се е опитвал да саботира разследване, съобщи Ройтерс.

Назначеният преди 18 дни министър на прозрачността, който бе натоварен със задачата да се бори с корупцията, е връчил оставката си на временния президент на Бразилия Мишел Темер.

Часове по-рано около 300 служители във ведомството са стигнали в протестно шествие до президентския дворец, настоявайки Фабиано Силвейра да бъде уволнен.

Протестът беше предизвикан от изтекли в медиите записи от разговор на министъра, воден три месеца преди назначаването му. Според записите той критикува прокурорите в разследването за корупция в държавната петролна компания "Петробраз", насочващо към видни политици и бизнесмени.

Десетки служители на министерството подадоха оставка вчера, а много други заявиха, че не признават Силвейра са свой шеф. В столицата Бразилия служители на министерството попречиха на министъра да влезе в сградата.

Споделяне

Още от Свят