Бременна съпруга ще може да спира иск за развод

Депутатите се отказаха от текста в проекта на Гражданско-процесуалния кодекс, предвиждащ съпругът да не може да подава иск за бракоразводно дело, ако съпругата му е бременна и мораториумът да важи до навършването на една година на детето. Вместо това в сряда при второто четене на проектодокумента реши, че производство по брачен иск ще може да се спира по искане на съпругата, ако тя е бременна и до навършване на 1 година на детето.

Това стана по предложение на депутатите от левицата Иглика Иванова и Георги Анастасов, които поискаха да отпадне разпоредбата, че съпругът не може да предяви иск за развод без съгласието на съпругата си, ако тя е бременна и до навършване на 12-месечна възраст на детето. Председателят на парламентарната група на НДСВ Анелия Мингова коментира текстът, одобрен на по-ранен етап, като недемократична норма и каза, че няма да бъде чест за парламента да я подкрепи.

Според Мингова така се нарушават правата на гражданите и е достатъчно като защита съпругата да може да спира делото, ако е бременна и до навършване на 12-месечна възраст на детето.

Това бе одобрено от депутатите след прегласуване със 137 гласа "за" и пет "въздържал се".

Споделяне

Още от България