Британска компания се приготви да печата драхми

Британската компания De La Rue, която се занимава с отпечатването на банкнотите на много страни, е извършила необходимата подготовка за отпечатването на гръцката национална валута драхмата, която бе изтеглена от обръщение, когато Гърция влезе в еврозоната. Това съобщи Ройтерс в петък, като се позова на източници от специализирания печатарски бранш.

Според източниците предполага се, че частни компании, сред които и De La Rue, ще помагат на гръцкото правителство, ако местните компании не успеят да се справят с печатането на огромни обеми валута, които ще са необходими на държавата в началото.

В петък комисарят по въпросите на търговията на ЕС Крал де Гухт каза, че властите на ЕС, включително Европейската комисия и Европейската централна банка се подготвят за възможното напускане на еврозоната от Гърция и прехода на страната към драхмата. Това е първото официално потвърждение на сходните предположения.

На 11 май стана известно, че повечето големи банки са се подготвили за възможния отказ на Атина от еврото. Финансовите учреждения настроиха електронните си системи за безкасови плащания и търгове с драхми.

Обсъждането на излизането на Гърция от еврозоната бе подхванато с нова сила на фона на политическата криза в Атина през май тази година. На парламентарните избори в страната победиха партии, които не поддържат курса на радикално свиване на бюджетните разходи. Такива мерки са изискване на ЕС и МВФ. Без тяхната помощ страната щеше да банкрутира още през март.

Експертите дават различни оценки какви могат да са загубите на европейската икономика в случай на отказа на Гърция от еврото. Франция оцени загубите си на 50 млрд. евро. Британският център за изследване на икономиката и бизнеса (CEBR) оцени загубите в еврозоната на 2-5% от БВП или 235-780 млрд. евро. Германия оцени загубите си на 90 млрд. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?