Британската икономика расте по-бързо от очакваното

Ръстът на британската икономика през второто тримесечие е бил по-голям от първоначално обявения и бележи рекордна стойност от 2001 година досега, информира "Блумбърг".

БВП на Великобритания е нараснал с 1.2% през второто тримесечие. Първоначално обявеният ръст беше 1.1%. Увеличението на годишна база е 1.7% през второто тримесечие.

Съживяването на икономиката може да задълбочи разделението в Централната банка на Великобритания относно това дали икономиката е изправена пред по-голяма опасност от инфлация или има нужда от още стимули, за да избегне нова рецесия, коментира "Блумбърг".

Страната е изправена пред най-голямото свиване на бюджета от Втората световна война насам, докато в същото време дълговата криза поставя под заплаха възстановяването на Еврозоната, която е най-големият ѝ търговски партньор.

Данните за ръста на британската икономика бяха ревизирани с положителен тренд, след като ясно, че строителният сектор е нараснал с повече от първоначално обявеното, отчитайки повишение от 8.5% на тримесечна база. Това е и най-големият ръст от 1982 г. насам.

Стоковите запаси на компаниите се увеличават с 983 млн. паунда (1.5 млрд. долара). Това е и първото доказателство от седем тримесечия насам, че компаниите възстановяват стоковите си запаси.

В същото време потребителските разходи нарастват с 0.7%, а държавните разходи бележат увеличение от 0.3%. Ръстът компенсира 2.4-процентния спад в инвестициите в дълготрайни активи.

Увеличението в сектора на услугите е ревизирано с отрицателен тренд до растеж от 0.7% при първоначална прогноза от 0.9%.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?