Британската кралица произнесе тронното си слово в парламента

Кралицата пристига в парламента в Лондон във вторник

Британската кралица Елизабет Втора произнесе днес в парламента традиционното си тронно слово, в което представи свързания с "изравняването на възможностите" дневен ред на правителството, подчертавайки приоритета, който премиерът Борис Джонсън отдава на засилването на инвестициите в инфраструктура, здравеопазване и зелени технологии за създаване на повече работни места след пандемията, предаде Ройтерс.

Церемонията за официалното откриване на сесията на парламента бе първият публичен ангажимент на кралица Елизабет след кончината на съпруга ѝ принц Филип, който придружаваше монарха на това събитие десетилетия наред.

На днешната церемония, съкратена заради пандемията, кралицата, която носеше всекидневен тоалет и шапка вместо обичайните церемониални кралски одежди и корона, открои законодателните предложения, които правителството се надява да приеме през следващата година.

"Приоритет на моето правителство е да се постигне възстановяване на страната от пандемията, което да направи Обединеното кралство по-силно, здраво и проспериращо от преди. За постигането на това моето правителство работи за изравняване на възможностите във всички части на Обединеното кралство, подкрепяйки заетостта, бизнеса и икономическия растеж, и за преодоляване на отражението на пандемията върху обществените услуги", подчерта кралица Елизабет.

Кралицата открои няколко нови закона, които ще бъдат предложени от правителството на премиера Джонсън, включително такива, свързани с установяване на юридически задължаващи цели в областта на околната среда, със справянето с "враждебни дейности" от страна на други държави, с даване на повече правомощия на регионалното правителство на Северна Ирландия и с имиграционната реформа.

Монархът потвърди, че ще бъде внесен и спорният законопроект за даване на повече правомощия на полицията при справяне с протести, както и законодателното предложение за нови гъвкави заеми за хората, навършили 16 години и над тази възраст, за да им се помогне да се преквалифицират, ако сменят работното си място и не искат да учат в университет.

"Моето правителство ще продължи да осигурява помощ, където ефектът от това е най-голям за намаляване на бедността и облекчаване на човешките страдания. Правителството ми ще подкрепя човешките права и демокрацията по света. То ще предприеме глобални усилия за осигуряване на училищно образование за 40 милиона момичета по целия свят", каза в заключение кралица Елизабет.

Споделяне

Още от Свят