Британски депутати: НАТО не е готова за руската заплаха в Източна Европа

НАТО не е готова за заплахата от руско нападение срещу някоя от страните членки, заявиха британски депутати и призоваха за разполагане на повече войски и въоръжения в балтийските страни, които според тях са особено уязвими, предаде Ройтерс.

Парламентарната комисия за отбрана смята, че събитията в Крим и Източна Украйна са откроили "тревожни дефицити" в готовността на НАТО и трябва да послужат като предупреждение.

Съседката на Украйна Полша настоява НАТО да разположи за постоянно войски в района като гаранция срещу руска интервенция. Но повечето членки на алианса възразяват заради цената и риска от по-нататъшно противопоставяне с Русия.

"Нестабилността в Русия, мирогледът на президента Путин и липсата на адекватен отговор от Запада в Украйна налагат да не допуснем възможността, колкото и да е малка, Русия да повтори подобна тактика и другаде. По-конкретно балтийските страни, които са членки на НАТО, са особено уязвими", заяви Рори Стюард, председател на комисията.

Великобритания съобщи тази седмица, че изпраща 1350 военнослужещи и повече от 350 военни машини в Полша за ученията на НАТО през октомври, предназначени да успокоят съюзниците от Източна Европа.

В доклад на британската парламентарна комисия се казва, че на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември трябва да бъде взето решение за разполагане на натовски войски в региона. НАТО трябва да подобри и съществуващите сили за бърз отговор и да помисли за създаване на резервни сили и щаб за Източна Европа и балтийския регион.

Според британската парламентарна комисия за отбрана алиансът трябва да е по-добре подготвен и за справяне с неконвенционални атаки като кибернападения, информационна война и атаки от нередовни сили.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?