Британски дипломат: Съпротивата срещу членството на Турция в ЕС е заради религията

Съпротивата срещу членството на Турция в ЕС е заради религията, а не заради географията ѝ, заяви бившият британски външен министър Джак Стро, цитиран от англоезичния новинарски сайт Уърлд булитин.

По думите му определени европейски държави възразяват срещу присъединяването на Турция към блока, защото тя е мюсюлманска страна.

 

Според Стро съпротивата срещу пълноправното членство на Турция, която той приписа на "нечист съюз между Германия,Франция и Република Кипър", не се базира на претенции за географията на страната, голяма част от територията на която попада на азиатския континент.

 

"Ако ставаше въпрос само за географска претенция, то не би имало начин Кипър или Малта да бъдат включени в границите на ЕС", казва Стро.

 

"Не става въпрос за претенция, свързана с географията, а с религията", обясни още той на дискусия в Анкара на мозъчен тръст за икономическа политика.

 

"Има двоен стандарт, когато Турция бъде сравнена с някои източно европейски държави. България и Румъния влязоха в ЕС по стратегически причини, макар и всички на масата да знаеха, че те не са изпълнили критериите от Копенхаген", каза още бившият министър.

Споделяне

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?