Британски доклад: Русия може да парализира Северно море

Британски доклад: Русия може да парализира Северно море
Кремъл засилва своя военно-морски арсенал до такава степен, че това може да възпрепятстства свободното движение на кораби на НАТО и да стане „екзистенциална заплаха“ за Запада, пише британският вестник "Дейли мейл“, като цитира доклад, написан от експерти по поръчка на британското правителство.
 
Русия може да насочи кораби и подводници и да организира нападение, за да „парализира Европа“, се посочва в доклада на британския Кралски институт за отбранителни изследвания (Royal United Services Institute).
Това означава, че НАТО трябва да се подготви да реагира на хибридната война от страна на Русия, докато не е станало късно.
 
Две от главите в доклада са написани от двама бивши високопоставени командващи в НАТО – адмирал Джеймс Ставридис и генерал Филип Брийдлав.
 
"Подривна дейност, дезинформация и фалшификации заедно със специалните сили бяха в центъра на съветските операции и сега всичко това се връща“, се казва в доклада.
 
Авторите му предупреждават, че Русия може да атакува петролни платформи в Северно море и да разположи плаващи мини в стратегически пристанища, което може да доведе до блокиране на корабоплаването.
 
Ставридис и Брийдлав пишат, че Русия може да провежда различен род подривни операции от типа на "вежливите хора“ в Крим.
Споделяне

Още от Свят