Британските консерватори били склонни да сменят премиера Тереза Мей с Филип Хамънд

Филип Хамънд, сн. ЕПА/БГНЕС

Някои водещи членове на управляващата във Великобритания Консервативна партия искат финансовият министър Филип Хамънд да поеме премиерския пост от Тереза Мей и да изведе страната през преговорите за Брекзита, заради по-меките му позиции. Това съобщи вестник "Сънди таймс", цитиран от Ройтерс в неделя.

Вестникът се позовава на правителствени източници, според които Хамънд трябва да стане временен премиер до напускането на ЕС през 2019 г., а настоящият министър за Брекзита Дейвид Дейвис да стане вицепремиер.

"Смятам, че Филип [Хамънд] е единственият приемлив кандидат за две години заедно с Ди Ди [Дейвид Дейвис]", казал за неделното издание действащ министър. По думите му Хамънд "заслужава повече доверие" като временен премиер, отколкото настоящия министър-председател. "Клеймото" върху Тереза Мей е толкова "болезнено", че хората започват да осъзнават, че "тя е толкова неадекватна, че не можем да чакаме две години с нея на този пост", заявил министърът.

"Сънди таймс" цитира и бивш член на кабинета, според когото Хамънд бил убеден, че ще се справи като шеф на правителството Но не всички настоящи членове на кабинета били на едно мнение, като някои подкрепяли Дейвис за лидер, а други фаворизирали външния министър Борис Джонсън.

Говорител от канцеларията на Тереза Мей отказа коментар по публикацията на вестника, предаде Ройтерс.

По-рано в. "Индипендънт" съобщи, че британските депутати планират да създадат междупартиен съюз, за да се противопоставят на плановете на министър-председателя за прилагането на т.нар "твърд сценарий“ за раздяла с ЕС.

Консервативната партия спечели парламентарните избори, но загуби мнозинството си в парламента. Торите да получиха 318 места в 650-местната Камара на общините и така загубиха правото на самостоятелно формирано правителството, за което им трябваше парламентарно мнозинство от 326 места.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, при които Обединеното кралство ще излезе от Европейския съюз, започнаха 19 юни в белгийската столица. Те трябва да продължат до ноември 2018 г.

 

Споделяне

Още от Свят