Британските заведения задължени да посочват калориите в менюто и пиенето

Британските кафенета, пъбове и ресторанти от днес, 15 август, са длъжни да посочват калоричността на храните и напитките, съобщават британските медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. Решение за това е взето от правителството с цел да се засили борбата със затлъстяването сред населението.

Според експерти хората, посещаващи заведения за обществено хранене, губят всяка надежда да отслабнат поради липсата на информация в заведенията за калоричността на храните.

Министърът на здравеопазването Андрю Лансли посочи, че необходимостта да се посочва съдържанието на калории ще принуди готвачите да готвят по-здравословни храни или да намаляват порциите.

Процедурата ще засегне и алкохолните напитки. Малцина знаят, че чаша вино съдържа 140 калории, а половинка бира - 180 калории.

Посетителите ще бъдат изненадани да прочетат, че кафе с кекс в популярната верига от кафенета "Старбъкс" съдържа 600 калории, а привидно безобидната салата със сос в "Пица-експрес" има 800 калории.

В същото време калоричността на "БигМак" в "Макдоналдс" не надвишава 490 калории.

Според изследване, посетителите на заведения, където са посочени калориите на храните и напитките, консумират средно 100 калории по-малко от хората, посещаващи заведения, където тези данни не са указани.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?