Британският главен преговарящ: ЕК се поставя в глупаво положение

Мей се надявала да отпуши преговорите за Брекзит, като се съгласи страната й да плати 54 млрд. евро

Дейвид Дейвис

Главният преговарящ на Великобритания по Брекзита Дейвид Дейвис заяви, че Европейската комисия "се поставя в глупаво положение" с критиките си срещу британския подход към преговорите, за които от Брюксел казват, че няма напредък, предаде Ройтерс, в неделя.

"Частно казано, мисля, че това изглежда глупаво, защото несъмнено има неща, които сме постигнали", посочи Дейвис пред Би Би Си. "Комисията се поставя в глупаво положение, като казва, че нищо не е направено", добави той.

По думите му Великобритания вероятно ще продължи да внася известни суми в хазната на ЕС, след като напусне съюза, но те няма да бъдат големи в дългосрочен план.

"Файненшъл таймс" цитира лидера на британската партия Либерални демократи Винс Кейбъл, според когото Обединеното кралство може и да не напусне ЕС заради вътрешните разногласия в политическите партии. "Според мен повече от вероятно е Брекзитът да не се състои", казва 74-годишният политик.

По-рано "Дейли телеграф" писа, че проевропейски настроените членове на управляващата Консервативна партия се канят да осуетят приемането на законопроекта, който отменя действието на законодателството на ЕС на британска територия. Вестникът твърди, че не по-малко от шестима консерватори в Камарата на общините ще гласуват против законопроекта заедно с опозицията, оглавявана от лейбъристите.

"Сънди таймс" пише от своя страна в неделя, че след конгреса на Консервативната партия през октомври премиерът Тереза Мей може да се съгласи да изплати на ЕС до 50 милиарда лири (54 млрд. евро), след като напусне съюза. Мей се надява, че този ход ще бъде стимул за започване на търговските преговори между Лондон и Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?