Британският строителен гигант "Кърилиън" обяви фалит

Британският строителен гигант "Кърилиън" обяви фалит

Британската група за строителство и услуги "Кърилиън" (Carellian) обяви фалит и започва ликвидация, след като не успя да постигне споразумение с кредиторите си и правителството за подкрепа на дейността си, предадоха световните агенции в понеделник.

Така хиляди са застрашени да останат без работа, много големи проекти, изпълнявани от компанията, са под въпрос, а един от основните подизпълнители на правителството е извън строя, отбелязва Ройтерс.

"Кърилиън" е втората най-голяма британска строителна компания и за нея работят 43 000 души по света, 20 000 от които във Великобритания.

В свое съобщение тя обясни, че не е имала друг избор освен незабавно да обяви несъстоятелност. "През последните дни не можахме да осигурим финансирането, което да подкрепи нашия бизнес план и по тази причина с дълбока тъга стигнахме до това решение“, заяви председателят на управата на компанията Филип Грийн. "Това е много тъжен ден за работниците в компанията, доставчиците и клиентите ѝ", допълни той.

Според компанията, правителството би трябвало да предостави необходимите средства, за да се поддържат обществените услуги, предоставяни досега от "Кърилиън", а те представляват значителна част от дейността на групата.

Правителството обеща да осигури финансиране, за да се продължи работата по обществените услуги, извършвани от компанията. Тя участва в изграждането на високоскоростна жп линия, както и в поддръжката на училища, болници и затвори. Някои от вече сключените договори на "Кърилиън" ще бъдат поети от други фирми, а някои ще бъдат национализирани, съобщи ББС.

Банката е на загуба от 1 млрд. британски лири, а задълженията ѝ са за 1.5 млрд. лири като основната причина за това са скъпо струващи ѝ забавяния по договори.

Сред основните кредитори на строителния гигант са банките "Барклис" (Barclays), "Ейч Ес Би Си" (HSBC), "Лойдс" (Lloyds) и "Сандантер" (Santander).

Напрежението около строителния гигант се разрастваше в продължение на седмици, принуждавайки правителството да проведе редица кризисни срещи, за да обсъди как трябва да се реагира. Синдикатите и опозиционната лейбъристка партия твърдяха, че данъкоплатците не бива да спасяват провалената компания.

Лейбъристите призоваха за разследване на действията на правителството преди фалита на "Кърилиън".

"Ние настояваме за пълно разследване на поведението на правителственото по този въпрос, посочи говорителката на лейбъристката партия Ребека Лонг-Бейли пред телевизия ББС.

Компанията отправяше предупреждения относно нейните финанси през последните шест месеца и въпреки това правителството продължаваше да ѝ възлага обществени поръчки, посочи тя. "Искаме да се уверим, че британският данъкоплатец няма да понесе загуби поради действията на правителството и на тази компания", допълни Лонг-Бейли.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?