Британският Таймс вече излиза в таблоиден формат

От понеделник влиятелният британски вестник Таймс започва да излиза предимно в малък формат, характерен за таблоидите.

Това решение е било взето след като се изяснило, че при паралелното пускане в продажба на вестника в стандартен и малък формат, тиражът му се е увеличил с 4. 5 процента, предаде ББС. В онези райони на Великобритания, където вестникът се продава само в малък формат, е отбелязан още по- висок ръст на тиража.

Таймс излиза в голям формат от 216 години. Но през ноември 2003 г. редакцията пробва експериментално с малък формат, който се оказа успешен. По-консервативните читатели на вестника обаче не одобриха нововъведението.

Времената се менят, а заедно с тях и Таймс, пише Джефри Голдфарб от Ройтерс.

Занапред със стандартен формат остава неделното издание Сънди таймс.

Нововъведението няма да засегне работещите във вестника, заяви един от неговите ръководители в отговор на съобщения, че предстоят съкращения на журналисти. Няма да се променят и цените на двете издания - 50 пенса и 90 пенса.

Авторитетният британски всекидневник Таймс е собственост на фирма на Нюз корпорейшън на Рупърт Мърдок. Промяната в него следва очерталата се тенденция към намаляване на формата в британския печат. Миналия септември това направи вестник Индипендънт, който повиши тиража си с 20%, и както се очаква, следващият ще е Гардиън.

Споделяне

Още от Свят