Брижит Макрон заяви, че иска да се заеме с обществената си роля

Брижит Макрон заяви, че иска да се заеме с обществената си роля

Съпругата на френския президент Еманюел Макрон - Брижит - заяви, че е готова да се заеме с обществената си роля, която ще се определя от харта за прозрачност, осигуряваща отчетност на мисиите и средствата ѝ като първа дама. Това заяви самата тя в интервю за утрешния брой на френското сп. "Ел", съобщи Франс прес.

"Като всичките си предшественички, ще поема публичната си роля, но французите вече ще знаят какви средства са предоставени на мое разположение", заяви Брижит Макрон в първите откъси от интервюто, публикувани днес на сайта на седмичника.

"На електронния сайт на Елисейския дворец ще бъде публикувана информация за срещите и ангажиментите ми, така че французите да знаят точно какво правя. Много важно е да има пълна яснота", подчертава тя.

В момента няма законов текст, който да задава рамките на дейността на френската президентска съпруга, нито на средствата, които ѝ се предоставят, припомня АФП.
Президентът Макрон предвиждаше да се създаде официален статут "Първа дама" преди враждебна на идеята петиция да събере над 300 000 подписа за три седмици.

Интервюто за "Ел" е първото, дадено от Брижит Макрон след избирането на съпруга ѝ на 7

май. Първата дама запази мълчание пред медиите, като се изключат няколко фоторепортажа в популярни списания или видеоклипове от Елисейския дворец, разпространени в социалните мрежи.

Брижит Макрон ще се появи на корицата в утрешния брой на "Ел" както във Франция, така и в някои чуждестранни издания на списанието.

Хартата за прозрачност, която се очаква да бъде огласена в следващите дни, ще потвърди настоящото положение: Брижит Макрон ще разполага с трима сътрудници - двама президентски съветници и една секретарка, каза вчера източник от обкръжението на първата дама.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?