Броят на бездомниците в Брюксел се е увеличил десетократно в последните години

Броят на бездомниците в Брюксел се е увеличил десетократно в последните осем години, съобщи медийната група Ер Те Ел, цитирана от БТА.

Сред тях има най-различни хора - самотни мъже, самотни жени, но и цели семейства с деца. Според съдържателите на центъра за временно настаняване на бездомници, положението постоянно се влошава и е свързано с нарастващата бедност.

През тази зима центърът за временен подслон на хора без дом в града ще разполага с 400 места, но се очаква те да не бъдат достатъчни. Този център приема хора след предварително записване, а потърсилите съдействие получават легло в стаи за десетина души, достъп до баня и храна.

През 2004 г. центърът е разполагал с бюджет от 92 000 евро, а днес разходите нарастват до един милион евро. За първи път през тази година центърът отвори врати още в средата на ноември и ще работи до края на март. Целта е да се оказва съдействие на бездомниците в предстоящите студове. В национален мащаб в Белгия са подготвени още 300 места за прием на хора, останали без покрив.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?