Броят на милионерите в Русия намалял наполовина

Наполовина е намалял броят на руските милиардери и причината е в икономическата криза, съобщава интернет изданието на руското финансово списание "Финанс". Всяка година писанието съставя класация на най-богатите руснаци.

След като в началото на 2008 г. в Русия имаше рекордните 101 милиардери, сега кризата е стопила богатството на 52 от тях. Тяхното състояние в долари вече не възлиза на милиарди. Така че в Русия сега има само 49 милиардери.

Общата стойност на богатството на 10-те най-богати руснаци е паднала заради финансовата криза с 66 процента и възлиза сега на 75 милиарда долара.

Тази година класацията на руските милиардери ще се появи в печатния брой на списанието, който излиза в понеделник. Засега не се съобщава кой ще я оглави. Миналата година това беше магнатът Олег Дерипаска със състояние от 40 милиарда долара, следван от Роман Абрамович със състояние от 23 милиарда долара.

Засега малцина смятат, че Дерипаска отново ще оглави класацията на изданието за руските милиардери. Мнозина предполагат по-скоро, че на първа позиция ще бъде металургичният магнат Михаил Прохоров. В средата на 2008 г. той продаде повечето от акциите си в различни компании и съумя след това да съхрани богатството си в пари в брой.

Споделяне

Още от Свят