Броят на жертвите от земетресението в Иран достигна 66 души

Броят на жертвите от земетресението в Иран достигна 66 души

Най-малко 66 души са загинали при трите земетресения в Иран с магнитуд от 4,7 до 6 по Рихтер, според официалните данни, разпространени от иранските власти в петък, предаде АП. Над 1200 души са ранени. Частично или напълно са разрушени около двеста селища, има данни за повредени сгради в два града в западната част на страната – Доруд и Боруджерд.

Жителите на пострадалите населени места казват, че се страхуват да се върнат по домовете си и се готвят да нощуват на улиците. Техните опасения не са безпочвени, тъй като учените не изключват възможността от нови земни трусове.

Служители на болниците и спасителните служби из цялата страна прекъснаха отпуските си и се върнаха на работните си места. По информация от района на бедствието, пострадалите спешно се нуждаят от одеала, палатки, храна и лекарства.

Иранските власти не изключват възможността да се обърнат към световната общественост с молба за оказване на хуманитарна помощ.

Очаква се сред жертвите да има и много ирански туристи, дошли за празниците по случай персийската Нова година.

Американският държавен секретар Кондълиза Райс обяви, че САЩ са готови да помогнат на Иран за преодоляване на последиците от труса. Райс е посещение в Англия по покана на британския си колега Джак Стро.

На среща с журналисти в Блекбърн тя посочи, че Вашингтон винаги е бил готов да окаже хуманитарна помощ на хората по цял свят. Тя припомни, че САЩ помогнаха на Иран при разрушителното земетресение в Бам.

Споделяне

Още от Свят