Брожения в специализираната болница по детски болести

Текучество и липсва на кадри станаха повод за напрежение между ръководството на Специализираната болница за активно лечение (СБАЛ) по детски болести и част от лекарите в нея. Проблемите на лечебното заведение бяха представени на заседание на здравната комисия в парламента.

Доц. Христо Желев, лекар в болницата, съобщи, че за пет години 250 служители са напуснали най-голямата университетска детска болница, като от тях 20 асистенти и хабилитирани лица.

В момента средната възраст на персонала на болницата била 58 години. Той посочи, че трябва да се намери механизъм да се увеличи финансирането на болниците или с целева субсидия, или чрез промяна в педиатричните клинични пътеки, които са едни от най-недофинансираните. По думите му това трябва да се направи, за да се задържат работещите в болницата и да се привлекат млади специалисти.

За част от проблемите в болницата Желев упреква директорката на лечебното заведение Мария Екимова-Пенева. От нейната работа е недоволен и ректорът на Медицинския университет Ваньо Митев. “От гледна точка на ректор смятам, че положението в университетската болница е трагично“, заяви той.

Пенева обаче коментира, че болницата съвсем не е в плачевното състояние, в която се опитват да я изкарат. “Миналата година приключихме с положителен финансов резултат и нямаме никакви задължения, като през последните години има устойчива тенденция на увеличение на приходите и намаление на необоснованите разходи“, каза тя. Пенева обясни, че средната брутна заплата в болницата за миналата година е 775 лева, а през 2007 година е била 500 лева. Шефовете на клиники пък били със заплата над 1000 лева, което по думите ѝ не било много, но трябвало да се вземат предвид зле платените педиатрични пътеки.

Зам.-министърът на здравеопазването Иван Миланов коментира, че е поканил на среща Желев другата седмица в министерството, за да обсъдят проблемите в болницата. Междувременно здравното министерство е направило смяна в борда на директорите на лечебното заведение и в него е назначен проф. Стефан Гладилов от Медицинския университет.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?