Брюксел даде сигнал, че може да изпуснем 2007 заради престъпността

България може сама да забави приемането си в Европейския съюз, ако политиците саботират изпълнението на ангажиментите за продължаване на съдебната реформа и специално за узаконяване на полицейското дознание, ефективната борба с организираната престъпност и корупцията. Това са сферите, заради които към България ще бъдат направени негативни оценки и ще ни отправят препоръки в окончателния доклад за напредъка на страната ни на 6 октомври.

В петък от Брюксел се завърнаха министърът на европейските въпроси Меглена Кунева, на правосъдието Антон Станков, на вътрешните работи Георги Петканов и финансист № 1 Милен Велчев, които бяха за последни консултации с експертите на Европейската комисия.

По време на консултациите ни беше обърнато внимание, че неизпълнението на ангажименти означава и забавяне на приемането, заяви след завръщането си министърът на правосъдието Антон Станков. Така той потвърди думите на Меглена Кунева пред радио "Нова Европа", че ако не се справим с престъпността като не се осигурят необходимите за това правни инструменти и реформи в съдебната система и МВР, може да се забавим с година за влизането в ЕС. Кунева алармира за това, след като ръководството на МВР скочи срещу критичните становища на изпратените от Брюксел проверяващи, които обяви за непрофесионалисти. После Кунева даде леко заден като обясни, че от Брюксел засега няма такива сигнали. След консултациите Станков съобщи, че сигнал вече има.

Това не е предупреждение към министрите, това е предупреждение към всички политици, които по един или друг начин участват в реформата, че ангажиментите следва да бъдат спазвани и изпълнявани, така както е договорено с ЕС, заяви Станков.

Първанов пак съзря български автори на евродокладите

В същия ден, президентът Георги Първанов, обяви за пореден път, че в евродокладите откривал "българско съавторство". Същата теза той застъпи преди време и при дебата за мястото на следствието, когато се обяви против изваждането му от съдебната система като каза, че това били внушения от София.

В лекция, свързана с националната сигурност, Първанов се спря на случая с евродокладите като ги нарече "частен въпрос".

"В някои от тези доклади има елемент на повърхностност. Има високомерно отношение, стигащо до обидни квалификации, които трябва да бъдат отхвърлени. На моменти тонът на един от докладите не е нито експертен, нито европейски. В отделни части на тези разработки може да се открие и българско съавторство, почеркът на някои среди, които често се опитват да прокарват свои тези чрез подобни партньорски анализи. Така беше в хода на процеса на членството ни в НАТО. Но има неща, които са определено верни и тревожни. Експертните доклади са залегнали в същинския, в обобщаващия доклад, тоест те ще определят оценката на европейските ни партньори", каза Първанов.

В същото време той посочи, че с някои изключения, тези доклади отразяват една немалка част от изводи, които са добре известни на българските експерти и на гражданите.

Държавният глава се обяви също за действена политика в борбата срещу престъпността, не само защото един или друг евроексперт е забелязал проблемите "от птичи поглед", в рамките на едно тридневно присъствие тук, на българска територия, а защото сме длъжни да осигурим господството на закона и сигурността на всеки гражданин.

Както и "повърхностните" евроексперти, държавният глава обаче също е разтревожен от липсата на "видими резултати в борбата с престъпността". Първанов декларира подкрепа на действията на МВР и съдебната система, но посочи, че са необходими съединените усилия на всички институции.

След думата "подкрепа" в лекцията на президента, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов тутаткси му благодари чрез агенция "Фокус".

Президентът отхвърли спецмерките на Филчев и Борисов срещу мафията

Абсолютно никаква подкрепа няма за ген. Борисов няма обаче в позицията на президента за искането да се подслушва 72 часа без разрешение на съдия, само със заповед на вътрешния министър.

Президентът отбеляза, че не трябва да се отстъпва от принципа за съдебен контрол върху използването на СРС. Не трябва накърняването на конституционни права на гражданите да се извършва без гаранция, че по този начин се защитава по-висш интерес. Съдебният контрол не трябва да означава, че не е необходим и парламентарен контрол върху политиката на използването на специалните разузнавателни средства, посочи Първанов.

Според него СРС не трябва да се превръщат в основен способ за превенцията и разкриването на престъпленията. "Не ни е нужна държава, която да следи непрекъснато гражданите си. СРС трябва да останат изключение, като законът създаде условия за по-доброто използване на класическите способи за разследване, каза Първанов.

Необходимо е да се потърси начин да се либерализира използването на специалните разузнавателни средства за целите на националната сигурност и особено за противодействието на тероризма, но с ясна представа какво съдържа понятието "национална сигурност", което да изключи злоупотребата със СРС, допълни президентът и подсети управляващите, че отдавна се е обявил за изцяло нов закон в тази област. Вицепремиерът Панайотов обаче още събира становища от министерства и служби.

Първанов е скептичен и по другата идея на тандема Борисов-Филчев, да има специален закон за борба с организираната престъпност. Според него е необходимо и управляващите да поправят закона за борба с наркотиците заради отпадналия текст за право на еднократна доза, приет под натиск на МВР.

Първанов посочи, че би било неправилно ако реформата в наказателното законодателство да се свежда само до НК и до НПК. Според държавния глава трябва да се избегнат експертните спорове кой модел на наказателно производство е по-подходящ за България и това може да стане след няколко важни стъпки, сред които е приемането на Концепция за наказателно правосъдие от парламента.

Споделяне

Още от България