Брюксел е обхванат от стачка

Брюксел е обхванат от стачка

Брюксел и белгийските области фламандски и валонски Брабант са обхванати в понеделник от щафетна стачка. Близо половината от полетите на столичното летище са отменени, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

В Брюксел не се движат градският транспорт и влаковете, а на много шосейни подстъпи към града и в самата столица автомобилното движение е блокирано от барикади, издигнати от стачниците. Не се движат също високоскоростните международни влакове от Париж, Лондон и Амстердам.

Повечето магазини за хранителни стоки и най-големите предприятия в региона са спрели работа, а училищата и домовете за възрастни хора работят на минимален режим. В останалата част на страната движението е нормално. Следващия понеделник предстои общонационална стачка.

В редакционни коментари по този повод се отчита, че синдикатите имат няколко големи причини за своите действия. Първо, като организации те бяха донякъде обезсмислени с предварителното решаване на въпроси от областта на социалния диалог с подписването на споразумението за съставянето на настоящото коалиционно правителство.

Второ, хората не разбират каква точно е целта, набелязана от властите със "затягането на коланите" - повишаването на данъците и възрастта за пенсиониране.

Трето, те настояват в общите усилия да участва и големият капитал, който засега избягва напълно или почти изцяло плащането на данъци.

Споделяне

Още от Европа