По-голямата част от парите по селската програма и субсидите за фермерите са върнати

Брюксел е възстановил два пъти по-малко от разплатените от България средства

Дупка в европейския бюджет за тази година, недостигът на средства нараства на 2 млрд. евро през 2015 г.

Брюксел е възстановил два пъти по-малко от разплатените от България средства

Европейската комисия (ЕК) е възстановила над два пъти по-малко от разплатените от България средства за първите четири месеца на годината. Това става ясно от писмо, изпратено от ЕК до бюджетната комисия в Европейския парламент (ЕП), съобщи евродепутатът Ивайло Калфин, който е зам.-председател на комисията и докладчик на ЕП за дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 г.

ЕК е възстановила на България 210.6 млн. евро от фондовете на Европейския съюз. От тях 84 млн. евро са от социалния фонд, а останалите 126.6 млн.евро по проекти от фонда за развитие на селските региони и кохезионния фонд. Общо от 2008 г. по трите фонда на България са платени 2.876 млрд. евро, е посочено в съобщението, изпратено от офиса на Калфин.

Данните на Министерството на финансите сочат, че за първите четири месеца на годината са разплатени 480 млн. евро по структурните и кохезионния фонд. Чака се и възстановяване на още 24.5 млн. евро от фонда за развитие на селските региони, съобщи Държавен фонд "Земеделие" в петък. Това означава, че страната ни чака да и бъдат възстановени още близо 294 млн. евро от Еврокомисията.

До края на април от европейския бюджет към държавите членки по структурните и кохезионния фонд са разплатени 16.7 млрд. евро. Фактури за още13.3 милиарда очакват да бъдат проверени и платени, се посочва в съобщението на Калфин.

Брюксел очаква през 2014 г. фактури за общо 60 млрд. евро, което ще е рекорд в историята на ЕС.

Финансова санкция от близо 3 млн. евро за общинските селски проекти

 

Междувременно фонд "Земеделие" съобщи, че ЕК е възстановила общо 863.1 млн. евро по директните плащания на земеделците и по селскостопанските пазарни механизми.

 

От тях 578.5 млн. евро са субсидиите на фермерите, а 284.5 млн. евро са възстановените средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), които бяха разплатени ударно в края на 2013 г. в периода октомври – декември.

 

Така остава възстановяването само на 24.5 млн. евро по ПРСР, които са платени в периода януари – март 2014 г. Фонд "земеделие" очаква средствата да бъдат преведени от Еврокомисията до края на юни.

 

Финансова корекция за близо 3 млн. евро ще отнесат общините, заради допуснати нарушения при провеждането на обществените поръчки. Те са по мерки 321 - "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" и 322 - "Обновяване и развитие на населените места". Заради нередностите фонд "Земеделие" не е претендирал възстановяването на тези средства, става ясно от съобщението.

Дупка в европейския бюджет

Европейската комисия е изразила опасения от лавинообразно растящите неразплатени сметки, които са риск за стабилността на бюджета на ЕС и за 2015 г.

Проектът е бил представен в бюджетната комисия на Европейския парламент. Заложените в него средства ще са с 2 милиарда евро по-малко от разплатените през 2013 г. по всички програми и политики.

Еврокомисарят по финанси Януш Левандовски предлага бюджет от 142 млрд. евро за следващата година. От тях 40% или 57 млрд. евро ще са нужни за покриване на плащания от предходните години. Задължителни плащания като земеделските субсидии и издръжка на администрацията са 38% от разходите, което се равнява на 54 млрд. евро. Така едва 22% или 31 млрд. евро остават за покриване на плащания по нови проекти и програми.

"Втората година от новия програмен период показва задълбочаване на проблема с недостига на средства. Бюджетната рамка не може да издържи в размера, в който беше приета, включително заради големите неразплатени суми. Все по-очевидно става, че ще се наложи междинен преглед на бюджета през 2016 г.", коментира Ивайло Калфин, който е докладчик на Европейския парламент за дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 г.

Според Калфин една от първите задачи на новата Европейска комисия ще е да започне прегледа, за да представи новите си виждания за разходите на ЕС до края на следващата година. "В противен случай заплахата от спиране на плащанията ще стане реалност", предупреди Калфин.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?