Брюксел: Имаме доверие в демократичните процеси в България

ЕНП с подкрепа за Бойко Борисов, но от по-ниско ниво, АЛДЕ и ПЕС приветстват оттеглянето му

Пиа Хансен ЕПА/БГНЕС

Събитията в България са начало на демократичен процес, заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен.

"Нямаме задълбочен коментар на този изцяло вътрешнополитически демократичен процес, Сега е ред на Народното събрание да определи следващите стъпки", посочи говорителят, цитиран от БТА.

Попитана за оценка на сцените на насилие и военна техника по улиците на София, Хансен отговори, че Европейската комисия има доверие в демократичните процеси в България и във всички останали страни от ЕС.

А по повод процедурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, повтори позицията, че даването и отнемането на разрешения е в правомощията на националните регулатори. Тя добави, че по конкретния случай Еврокомисията не е запозната с подробности, но регулаторите по принцип са в правото си да отнемат лицензи при определени условия.

ЕНП без позиция на високо ниво в подкрепа на Бойко Борисов

Очаквано Европейската народна партия (ЕНП) подкрепи Бойко Борисов, а от европейските либерали и социалисти приветстваха оставката му.

Говорител за българската ситуация в ЕНП обаче се оказа зам.-председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер. Европейската десница не излезе с официална позиция в подкрепа на Борисов, а лидерите на партията Вилфред Мартенс и Жозеф Доул не направиха коментари.

"За Европейската народна партия Бойко Борисов остава най-подходящият премиер на България и той ще може да разчита на пълната ѝ подкрепа и занапред", заяви зам.-председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер, цитиран от БНР.

"Актът на подаване на оставка е силен сигнал, че един лидер от политическото семейство на ЕНП не приема никакви форми на насилие над гражданите", каза Вебер.

Той каза още, че от 2009-а година до днес кабинетът "Борисов" е направил редица важни реформи, успял е да запази финансовата стабилност по време на най-тежката финансова и икономическа криза.

"Нивото на усвояване на еврофондовете сега е много високо. България наистина използва европейските средства по един добър и правилен начин. Българските интереси бяха много добре защитени и в преговорите за следващия бюджет и страната ще получи повече пари. Освен това днес тя изглежда много по-добре, погледната отвън", посочи Вебер.

АЛДЕ: Борисов е в "Б" група заедно с Берлускони и Бъсеску

Първата политическа реакция на европейско ниво дойде от либералите, които са традиционна опозиция на консерваторите от ЕНП. Председателят на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) Греъм Уотсън приветства подадената от българския премиер Бойко Борисов оставка.

"Напоследък загрижеността ни за свободата и върховенството на закона при управлението на премиера Борисов нарастваше все повече", заяви Уотсън. Той постави българския министър-председател в оставка "в "Б" групата наравно със Силвио Берлускони и Траян Бъсеску" и изрази надежда "отборите от тази група да не играят след изборите тази година".

Според Уотсън най-голямото предизвикателство сега е подобряването на демокрацията и върховенството на закона в нашата страна.

ПЕС: Опустошителни са последствията от неолибералните политики

Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода определи събитията в България като "естествена последица от противообществена политика"

"Не за първи път в Европа виждаме опустошителните последствия от неолибералните политики на десни правителства, които налагат тези мерки без оглед за въздействието им върху обществото", посочи Свобода.

Според него "продажбата в частни ръце на основни услуги в полза на няколко дружества, които единствени имат интерес от това, без грижа за интересите на гражданите, заедно с политика на крайни ограничения, доведоха до недоволство и смут".

В същото време той посочва, че правителството на Бойко Борисов не е право да обвинява чужди фирми, като ЧЕЗ.

По думите му правителството в оставка носи отговорност за икономическите, политическите и социалните кризи в България, както и за политиките на икономии, изисквани от дясното мнозинство в Европейския съвет и в Европейската комисия.

Свобода добавя, че алтернативата е ясна, като изразява подкрепата си за председателя на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?