Брюксел одобри 56.6 млн. лв. помощ за фермерски кредити

Субсидията за земеделски производител ще е до 100 000 евро

Брюксел одобри 56.6 млн. лв. помощ за фермерски кредити

Брюксел одобри държавна помощ на България от 56.6 млн. лв. за подпомагане на земеделските стопани, които отглеждат едри и дребни преживни животни, и производители на картофи, засегнати от избухването на пандемията от коронавирус, съобщи в петък пресслужбата на ЕК. Реално средствата са от българския бюджет, а ЕК потвърждава, че отпускането им няма да застраши конкуренцията на общия пазар.

Публичната подкрепа ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства, покриващи част от главницата и лихвите, дължими по заеми, които вече са били отпуснати на фермери от Държавен фонд "Земеделие". Целта е да се отговори на нуждите от ликвидност на земеделските производители и да им се помогне да продължат своите дейности по време на и след избухването на пандемията от коронавирус.

Комисията установи, че схемата отговаря на условията, които изискват помощта да не надвишава 100 000 евро за фермер. Схемата ще продължи до 31 декември 2020 г.

Тази помощ бе обещана от премиера Бойко Борисов на земеделците в началото на август, още преди да е ясно дали ЕК ще я одобри.

"Ще ви подкрепим с 56.5 млн. лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет", заяви тогава Борисов на среща с бранша в МС.

Отделно от тези средства, от сряда 19 август започна кандидатстване и за други 99 млн. лв. компенсации за Covid-19, които бяха пренасочени от Програмата за развитие на селските райони. Те са част от одобрени общо от Брюксел 106 млн. лв. Максималната субсидия за ферма ще е до 13 500 лева, като изключение има само за пчеларите, където максималното подпомагане е 3000 лева.

Останалата част от средствата - 7 млн. лв. са за преработвателни предприятия и кандидатстването за тях предстои да бъде обявено по-късно.

Споделяне

Още от Бизнес