Брюксел одобри различни ставки по ДДС, България не ги приема

Брюксел одобри различни ставки по ДДС, България не ги приема

България няма да въведе диференцирани ставки по ДДС, въпреки че във вторник в Брюксел Съветът по финансови и икономически въпроси на ЕС (ЕКОФИН) постигна съгласие страните да намалят данъка в определени области като част от мерките за борба с икономическата криза. Сред стоките и услугите, за които се предлага редуцирана ставка по ДДС, са ресторантьорството, печатните издания, електронните носители, ремонта на жилища и други.

За решението на ЕКОФИН съобщи министърът на финансите Пламен Орешарски след края на заседанието, на което и той взе участие.

България няма да променя единната си ставка по ДДС от 20%, защото дава приоритет на намаляването на преките данъци, обясни Орешарски позицията на страната ни. Той съобщи още, че България заедно с Дания, Германия, Латвия и Естония е декларирала, че не желае да разглежда нови предложения за снижаване на ДДС занапред.

Данъчната политика на всяка страна членка в ЕС е суверенен въпрос и съюзът може само да предлага общи рамки.

Орешарски съобщи още, че продължава диалогът на българските власти с Европейската комисия и с останалите страни членки за влизането на България в подготвителния механизъм за еврозоната, известен като европейски валутен механизъм (ERM ІІ). Според министъра не може да се твърди, че България е онеправдана в това отношение, тоест, че се омаловажава подготовката ни за влизане в "чакалнята" за еврото, каквито гласове се чуват в София.

В този механизъм дадена страна трябва да остане минимум две години, но не е целесъобразно да стои там много дълго, обясни министърът, като добави, че по тази причина първо се води диалог за устойчиво покриване на критериите.

Според Орешарски засега еврозоната не е приоритет номер едно на България, а запазването на финансовата и икономическата стабилност. Тя, по думите му, по естествен път ще доведе страната ни до ERM ІІ и до еврозоната.

Позицията на министъра влиза в разрез с все по-силните гласове в подкрепа на "ускореното" приемане на еврото с цел избягване на евентуално задълбочаване на икономическата криза у нас.

По-рано въввторник министър Орешарски внесе в ЕКОФИН декларация, в която се потвърждава очакването на България европейското финансиране за спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй" да продължи и за периода 2010-2013 година. Срокът на договаряне на европейските компенсации за блоковете изтича в края на тази година. В близко време се очаква да бъде преведен последният транш от договорените общо 550 млн. евро.

Въпросът, повдигнат от Орешарски не е бил обсъждан, но е бил протоколиран като депозиран на заседанието. Орешарски мотивира внасянето на декларацията с предстоящата нова оценка на финансовата рамка за 2007-2013 г., която стартира сега.

Споделяне

Още от Бизнес