Брюксел планира пост главен прокурор на ЕС

Брюксел планира пост главен прокурор на ЕС

Еврокомисарят по въпросите на правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини официално обяви в сряда намерението на Европейска комисия (ЕК) да проправи пътя към създаването на поста главен прокурор на Съюза, съобщи електронното издание EUobserver. В правомощията му трябва да влезе инициирането на разследвания на големи международни престъпления.

“Аз съм убеден, че ЕС в бъдеще трябва да има свой собствен главен прокурор”, каза еврокомисарят.

Това става два месеца преди изтичане на крайния срок, в който той трябва да представи своята стратегия за засилване ролята на Юроджъст, основната правозащитна организация на ЕС. Фратини вижда в организацията основата за създаване на европейска главна прокуратура.

На първо време, според Фратини, е нужно да се нормализира и ускори процесът на подаване на информация от страните членки към Юроджъст. “Когато новият Договор за реформи да влезе в сила, ЕК ще поиска даване на правомощия на Юроджъст да инициира и провежда разследвания, а не само да координира такива”, заяви още той.

Според него конституирането на европейски главен прокурор “може значително да подобри” работата в области, където са заложени общоевропейските интереси като финансови престъпления, измами и фалшификации в големи размери.

Има голяма вероятност аргументите на Фратини да не бъдат чути от някои страни и най-вече от Великобритания. Лондон поиска изключване на въпросите, свързани с вътрешната сигурност, от новия европейски договор. В същото време предлаганата от Фратини промяна би повлякла след себе си необходимостта от хармонизация на законодателствата или създаване на европейски наказателен кодекс.

“Аз отлично разбирам, че ние никога няма да имаме европейски наказателен кодекс. Въпреки това ние имаме нужда от хармонизация на определенията за престъпления като “тероризъм” и “трафик на деца”, заяви еврокомисарят.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?