Брюксел планира пост главен прокурор на ЕС

Брюксел планира пост главен прокурор на ЕС

Еврокомисарят по въпросите на правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини официално обяви в сряда намерението на Европейска комисия (ЕК) да проправи пътя към създаването на поста главен прокурор на Съюза, съобщи електронното издание EUobserver. В правомощията му трябва да влезе инициирането на разследвания на големи международни престъпления.

“Аз съм убеден, че ЕС в бъдеще трябва да има свой собствен главен прокурор”, каза еврокомисарят.

Това става два месеца преди изтичане на крайния срок, в който той трябва да представи своята стратегия за засилване ролята на Юроджъст, основната правозащитна организация на ЕС. Фратини вижда в организацията основата за създаване на европейска главна прокуратура.

На първо време, според Фратини, е нужно да се нормализира и ускори процесът на подаване на информация от страните членки към Юроджъст. “Когато новият Договор за реформи да влезе в сила, ЕК ще поиска даване на правомощия на Юроджъст да инициира и провежда разследвания, а не само да координира такива”, заяви още той.

Според него конституирането на европейски главен прокурор “може значително да подобри” работата в области, където са заложени общоевропейските интереси като финансови престъпления, измами и фалшификации в големи размери.

“Аз отлично разбирам, че ние никога няма да имаме европейски наказателен кодекс. Въпреки това ние имаме нужда от хармонизация на определенията за престъпления като “тероризъм” и “трафик на деца”, заяви еврокомисарят.

Споделяне

Още от Европа