Брюксел предлага на Москва и Киев временен газов договор

Според Гюнтер Йотингер не трябва да има санкции срещу газовия сектор на Русия

Гюнтер Йотингер

Европейската комисия ще предложи на Русия и Украйна да подпишат в петък в Берлин временно газово споразумение като стъпка за разрешаване на спора между двете страни за цената на синьото гориво. Това заяви еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер на пресконференция във вторник, когато се състоя 12-то заседание на страните от Европейската енергийна общност.

Той каза още, че не подкрепя санкции срещу газовия сектор на Русия. Всекидневните доставки на газ, надеждността на доставките в енергийния сектор като цяло не трябва да бъдат политически инструмент, заяви Йотингер.

ЕС очаква компромис с Русия и се стреми да получи руски газ в достатъчно количество и на пазарни цени, каза още той.

Стана ясно, че офертата за временен газов договор между Украйна и Русия е съгласувана с Киев, тъй като украинският министър Юрий Продан, който също присъстваше на пресконференцията, обяви, че Киев подкрепя предложението. Предстои сега да се види реакцията на Русия.

Поредната тристранна среща във формата ЕС, Русия и Украйна ще е на 26 септември.

Според Йотингер газовата сделка трябва да фиксира временна цена за определени количества газ, които ще се доставят до Украйна.

"Най-прагматичният начин би бил да имаме временен договор за няколко милиарда кубични метра газ, доставен от "Газпром" на "Нафтогаз", да имаме временна цена", каза еврокомисарят.

"Нашето предложение е временно решение за избягване на проблеми със зимните доставки на газ и може да важи до април следващата година", каза той.

Украйна плащаше около 500 долара за 1000 кубически метра газ, което беше най-високата цена в Европа, докато през юни руският монополист не спря доставките до бившата съветска република, припомня агенцията.

"Нафтогаз" заведе дело в международния арбитражен съд в Стокхолм и призова да се установи "честна и пазарна цена" за природния газ от "Газпром".

"Трябва да определим временна цена, която трябва да е пазарна, и сме готови да работим с тази цена, докато стокхолмският съд не вземе окончателно решение", каза сега Продан.

Още миналия месец Украйна каза, че е готова да плати временна компромисна цена за руски газ, но разкритикува газовия монополист за нежеланието му да преговаря. Представители на властите в Киев заявиха, че за готови да плащат компромисна цена от 326 долара за 1000 кубически метра руски газ за период от 18 месеца, за да има време за разрешаване на спора за цените. "Газпром" от своя страна предложи "компромисна базова цена" от 485 долара, върху която да се начислява отстъпка от 100 долара, но офертата не бе приета от Украйна.

След спирането на руските газови доставки през юни и започването на реверсивни доставки от Полша и Словакия Украйна е спестила около 500 млн. долара, които иначе би платила на "Газпром", каза шефът на "Нафтогаз" Андрей Коболев. Цената на реверсивния газ е под 385 долара, а лятото беше още по-евтино", допълни той.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк от своя страна обяви, че до десет години Украйна може да приключи със зависимостта си от руски газ, диверсифицирайки доставките си, макар да призна, че в момента кабинетът му работи за това "да преживеем зимата"..

Яценяк изрази съмнение в успеха на преговорите в Берлин.

По думите му в украинските газохранилища има нагнетени 17 млрд. куб. м и ако с Русия не се постигне договореност за възобновяване на доставките от "Газпром", страната ще трябва съществено да намалява потреблението си като се тръгне от ограничаване на химическите заводи.

Споделяне

Още от Бизнес