Брюксел започна наказателни процедури срещу Унгария

На прицел са три конституционни реформи, ЕК иска промени в законодателството

Европейската комисия започна процедури за нарушения срещу Унгария заради три конституционни реформи, които са в разрез с европейското законодателство, и поиска съответните закони да бъдат променени. Съобщението във вторник направи председателят на комисията Жозе Мануел Барозу пред пленарна сесия на Европейския парламент.

ЕС по-специално е обезпокоен, че новите унгарски закони ще изложат на опасност независимостта на централната банка, ще принудят стотици съдии да се пенсионират по-рано, а унгарската служба за защита на данните ще бъде отворена за политическа намеса.

"Надявахме се, че Унгария ще направи необходимите промени. Досега това не се е случило", заяви Барозу.

Ако официалното искане за промени в националните закони бъдат пренебрегнати, Брюксел може да изправи страната пред Съда на Европейския съюз и да ѝ наложи глоби.

Трите най-големи групи в Европейския парламент - на Европейската народна партия, на социалистите и демократите и на либералите и демократите, вече изразиха готовност да подкрепят решение на комисията, което би предвиждало санкции.

Групата на социалистите призова председателя на ЕК Жозе Барозу за решителни действия, а либералите и демократите настояха за увеличаване на натиска над властите в Будапеща. ЕНП изрази готовност да се съгласи със становището на ЕК, преди още
то да бъде оповестено, като призова унгарския премиер Виктор Орбан да предприеме, ако е необходимо, съответните законодателни промени.

Орбан бе подложен на остри критики от Европейския парламент и организации за защита на гражданските права, които се опасяват, че той може да тласне страната отново към авторитаризъм.

Уреждането на спора по новите закони ще бъде решаващ за това Унгария да си осигури спасителна финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС и да си върне доверието.

Франс прес посочва основните промени, които са влезли в сила с новата конституция от 1 януари или вече се прилагат, като някои от тях няма да могат да бъдат променяни, освен ако за това не дадат съгласието си две трети от депутатите.

Названието Република Унгария изчезва и страната официално се нарича Унгария.

Според новата конституция "отговорните за комунистическите престъпления", извършени до 1989 година от ръководителите на сегашната Социалистическа партия (бивши комунисти), могат да бъдат съдени.

В новата конституция се въвежда изричното позоваване на "Господ": "Господ да благослови унгарците". В преамбюла се говори за Бог и християнството като обединяващи фактори на нацията. Критици на текста смятат, че това е дискриминационно към последователите на други религии и атеистите. В преамбюла се сливат в едно цяло политическата нация и етническата нация. Според него към унгарската нация принадлежат и унгарските граждани, които живеят в Унгария, но принадлежат към неунгарски малцинства, и малцинствата от унгарски произход в други държави, които не са унгарски граждани. Конституцията обещава да съхрани
"духовното и интелектуално единство" на унгарската нация.

Религиозните общности, които получават субсидии от държавата, намаляват от 300 на 14.

Новият закон предвижда изборите за парламент да бъдат само на един тур за 199 депутати вместо досегашните 386. Право на глас вече имат и унгарците, които живеят в
чужбина.

Мандатът на заемащите важни държавни постове в икономиката, правосъдието, полицията и армията се увеличава до девет или 12 години. Това означава, че евентуално ново правителство на друга политическа сила ще бъде принудено да работи с враждебно настроен държавен апарат.

Законът за "финансовата стабилност" определя в основния закон на страната единна ставка от 16 процента за подоходния данък.

Създава се бюджетен съвет, в който влизат трима души, назначени от премиера, който пък ще има правомощията да налага ветото си върху проектобюджета.

В Централната банка влиянието на правителството е засилено. Президентът на централната банка вече няма да може да избира тримата си заместници, които ще посочва премиерът.

Паричният съвет увеличава членовете си от седем на девет души. Двамата допълнителни членове ще се назначават от премиера, но същото важи и за другите четирима.

Форинтът става по конституция национална валута и поради това евентуално присъединяване на Унгария към еврото (Будапеща си е поставила тази задача на хоризонта на 2020 година) ще трябва да се одобри от две трети от депутатите.

Данъкът върху добавената стойност (ДДС) се вдига от 25 на 27 на сто.

Конституцията постановява, че ембрионът е човешко същество от самото забременяване.

Конституцията повелява, че бракът може да бъде между един мъж и една жена, изключвайки хомосексуалните бракове.

Според закон бездомниците могат да бъдат осъдени на затвор.

Радиото и телевизията и информационната агенция МТИ се обединяват и минават под надзора на Медиен съвет, ръководен от близък на премиера Виктор Орбан.

Междувременно на единственото опозиционно радио Клубрадио бяха отнети честотите, припомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?