БСК иска равнопоставеност на фирмите при Covid помощите

БСК иска равнопоставеност на фирмите при Covid помощите

Българската стопанска камара (БСК) настоява за равнопоставеност на предприятията при отпускането на помощ за месеците, в които са затворени заради пандемията.

Това става ясно от становище на камарата, изпратено до председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. То се отнася до промените в Закона за мерките и действията при извънредно положение.

Според стопанската камара микро, малките и средни предприятия, които са учредени през 2020 г., са поставени в дискриминационно отношение спрямо тези, които са работили през 2019 г.

Сегашната формулировка на текстовете гласи, че предприятията, учредени през 2020 г., имат право на помощ на базата на оборота им от един месец, докато при останалите - за месеците от съответния период на миналата година.

Така, ако едно предприятие, регистрирано през 2020 г., е имало месечен оборот от 50 000 лева, има право на компенсация от 20% - т.е. 10 000 лева. Ако друго предприятие за три месеца през 2019 г., когато първото не е било учредено, е направило оборот от 50 000 лева или сумарно - 150 000 лева за трите месеца, неговата компенсация е 30 000 лева, подчертават от камарата.

Според камарата това не е редно, защото "целта на компенсацията е да се окаже ликвидна подкрепа на предприятията за месеците, в които те реално не работят, а не за период, в който са регистрирани в миналото".

От бизнес организацията настояват текстовете в закона да се редактират по начин, който не създава дискриминационни условия при компенсирането на бизнеса в условията на пандемия от Covid-19.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?