БСК обвини общините, че саботират въвеждането на реална такса "смет"

БСК обвини общините, че саботират въвеждането на реална такса "смет"

Българската стопанска камара (БСК) обяви, че общините саботират процеса по въвеждане на такса "смет" според реално изхвърлените отпадъци от домакинствата и от бизнеса като отново протакат промените в методиката за определяне на тази такса, която в момента се явява втори имотен данък.

 

Бизнес организацията посочва, че представители на местната власт определят като невъзможно кратък срок времето до 6 юни 2014 г. за разработване на нова методика за определяне на такса "смет". Това е предвидено в приети миналия ноември поправки в Закона за местните данъци и такси, според които от 2015 г. общините няма да може да изчисляват такса "смет" според квадратурата на жилището, а трябва да е според обемите битови отпадъци, изхвърляни от бита и фирмите, за да се стимулира и разделното събиране на боклука.

 

От БСК посочват, че се борят за отпадане на досегашната методика още от 2001 г., а от над 12 години общините упорито отказват да водят съдържателен диалог по проблема и фактически саботират формирането на таксата "смет" на база количество генерирани отпадъци.

 

"Не е ясно дали това поведение на местните власти е въпрос на некомпетентност, дали е желание за улеснено администриране, дали целта е да продължи неясното преразпределение на средствата от таксата за други общински нужди и дейности, или е опит за освобождаване от отговорност на реалните замърсители и прехвърляне на тежестта върху хората, чиято единствена "вина“ е, че притежават имот", пише в становище на камарата.

 

Според нейните представители отказът и безхаберието на общините да приложат европейските и българските норми в сферата на отпадъците е причина за драматичното забавяне на изграждането на депа за отпадъци, заради което ни заплашват санкции от ЕК.

 

Така не може и да се прогнозират надеждно количествата смет за да се проектират съоръжения за третиране на отпадъци. Драстично се увеличават количествата боклуци и се оскъпяват инвестициите в съоръжения за тяхното третиране. Блокира се и разделното събиране на отпадъци, поради липсата на стимули за това, посочват от БСК.

 

Организацията допълва, че има драстично разминаване в количествата събрани отпадъци в различните общини - от 7 до 2285 кг на жител. Разходите на фирмите за смет на едно лице в отделните общини варират от 8 лв. до 10 000 лв.! Съществуват общини, в които едно предприятие покрива 50-70% от приходите от такса "смет" при персонал 600 души и население над 50 000 души в общината.

 

"Данните показват по недвусмислен начин, че приходите от такса "смет" не се ползват по предназначение", коментира още камарата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?