БСК: Сивата икономика надхвърля 30%, най-висока е на пазара на труда

Част от ДДС да се възстановява на гражданите, разплащали се по електронен път, предлагат от камарата

БСК: Сивата икономика надхвърля 30%, най-висока е на пазара на труда

Сивата икономика в България надхвърля 30%, а по отношение на пазара на труда е още по-висока. Това казва зам.-председателят на Българска стопанска камара (БСК) Камен Колев пред "Фокус".

Сивият сектор на пазара на труда се изразява в практики в работа без договор или на договор със скрити клаузи, осигуряване на минималния осигурителен праг и допълнително даване на пари "под масата”, както и осигуровки за половин работен ден, а служителите работят по цял ден, обяснява Камен Колев.

Според него предприетите мерки като свързването на касовите апарати с Националната агенция по приходите (НАП), касовите плащания, както и достъпът до кредитите и досиета на ревизираните фирми, откъдето се вижда как фирми или физически лица изплащат кредитите си, при положение че не декларират достатъчно доходи за това, спомагат за намаляването на неформалната икономика в страната.

Усилията за допълнително редуциране на сивата икономика през 2013 година трябва да се насочат към ограничаване на административните и финансови тежести върху бизнеса, което ще доведе до изсветляване на сивите потоци, отбелязва зам.-председателят на БСК.

Като други необходими действия Колев посочва предложението на БСК плащането на фирмите към държавните институции за социални и данъчни цели да става с платежно нареждане, което ще икономиса голям финансов ресурс в бизнеса от порядъка на 50–60 млн. лева.

Според експерта плащанията към държавата трябва да стават с всички възможни платежни документи, а не само с платежно нареждане в банката, както е в момента. Камен Колев препоръчва и да се направи пълна електронизация на всички публични услуги и на взаимоотношенията на гражданите и бизнеса с държавната администрация.

Това означава електронизация на обществени поръчки, на регулативни режими, лицензи, разрешителни, плащания към държавата, като по този начин ще се елиминира сериозният проблем с бюрокрацията и корупцията, обяснява зам.-председателят на БСК, като нарежда сред приоритетните въпроси и електронните разплащания.

Банковите електронни разплащания оставят следа за оборотите и за продажбите, но за да се осъществи тази идея, трябва да се стимулират търговците да инсталират пост терминали и самите граждани да искат да ползват тези разплащания, посочва Камен Колев.

Той предлага като стимул за тази услуга в края на годината да се възстановява част от ДДС, един процент, например, за да може хората да ползват електроните разплащания или банковите карти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?