БСП: Антифашистите и партизаните да бъдат признати за ветерани от войната

БСП: Антифашистите и партизаните да бъдат признати за ветерани от войната

Депутати от БСП скандализираха дясната опозиция и част от НДСВ с искане антифашистите и партизаните да бъдат признати за ветерани от Отечествената война.

Мислех, че БСП не може “да сътвори по-голям гаф от поканата към Азис да пее на предизборните ѝ концерти, но с това предложение ме опровергаха”, коментира депутатът от ОДС Иван Сотиров.

Предложението бе внесено в петък, докато парламентът обсъждаше на второ четене промени в Закона за ветераните от войните.

“Не сте се променили за 17 г., за вас е важно само да сте на власт и да контролирате парите, всичко останало си е както преди”, заяви Сотиров.

Зам.-председателят на “Атака” Павел Шопов също отхвърли предложението на левицата с думите, че самото повдигане на темата за фашистите и антифашистите в настоящия парламент е скандално.

“Това говори, че БКП (БСП) нищо старо не е забравила и нищо ново не е научила”, каза Шопов. И допълни: “За да не станете за резил и за да не върнем лексиката да ви наричаме комунисти, е добре да оттеглите това предложение и да се спре обсъждането му”, посъветва Шопов вносителите, които са Георги Божинов, Стойко Танков и Пламен Славов.

Екатерина Михайлова (ДСБ)призова предложението да бъде оттеглено, като подчерта, че “дебатът е странен и срамен толкова години след промените през 1989 г”

“Днес реформираната БСП, претендираща за Европейски парламент с Платформа европейски социалисти, иска наново да връща привилегиите на бившите комунисти”, каза Михайлова и определи предложението като абсурд.

Възмущение изрази и депутатът от управляващата коалиция Минчо Спасов (НДСВ). Той се учуди на внесеното предложение, което му напомняло "вадене на скелети от гардероба". Този закон засяга ветераните от войните - хората, които са дали здравето, младостта и усилията си не в полза на политическа кауза, както се опитвате да намекнете, а в името на България, каза Спасов.

Според него вмъкването на политическите мотиви, каквито прозират в това предложение, е неуместно и недопустимо от процедурна гледна точка. Той призова колегите си от НДСВ да не го подкрепят.

“Трябва да имаме ясни индикатори, а ясен индикатор е дали социалистът смята 9 септември за светла или за тъмна дата”, коментира Иван Колчаков (ОДС). По думите му историците отдавна са казали, че понятията “фашист” и “комунист” са тъждествени. “Остава спорът дали Сталин и Хитлер са еднояйчни или двуяйчни политически близнаци”, каза той.

Георги Божинов от БСП защити предложението с мотива, че искал да бъде “на страната на една справедливост и да предизвика този дебат, за да се знае от объркания български народ кой кой е и кой чий наследник е".

“Днес в България има хора, признати за репресирани, този парламент прие реституционни закони, възстановиха се имоти, включително имоти, закупени с онези 50 хил. лв., с които се плащаха отрязаните партизански глави, тъжно е, но фактите са такива", каза Божинов.

“В демократичния парламент приехме всички да бъдат реституирани, защото се смени една парадигма, една доктрина, и тя беше, че вместо една партия ще управляват в състезание много партии”, допълни той, в защита.

Според депутати от левицата и от НДСВ, предложението няма да бъде прието, защото срещу него има възражения и сред ДПС, и в самата БСП.

Поправките в закона предвиждат от 1 юли т. г.  ветераните от войните да получават към пенсията си добавка в размер на социалната пенсия за старост, или 68 лв. Предвижда се още те да имат право на безплатни лекарства по списък, утвърден от здравното министерство, както и да могат да пътуват безплатно в различните видове транспорт.

Според депутата от Коалиция за България Петър Мръцков средствата, които ще се отпуснат от 1 юли, ще са между 5.5 и 6 млн. лв.

Споделяне

Още от България