БСП е готова да сезира Конституционния съд за промените в закона за приватизацията

"Коалиция за България" е готова да поиска тълкуване от Конституционния съд за спорните текстове в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, ако парламентарното мнозинство го прегласува, съобщи в Разград депутатът от БСП Петър Димитров.

Оправданието, че националната сигурност изисква отсъствието на съдебен контрол върху приватизацията е несъстоятелно. По този начин правителството и мнозинството могат да решат да продадат и армията, и службите за сигурност, коментира Димитров.

Според него, обслужването на корпоративни интереси, лишено от контрола на съдебната власт, е удар върху националната сигурност на България. Депутатът от "Коалиция за България" обясни, че оспорваните поправки в закона за приватизацията представляват най-голяма опасност за бъдещото раздържавяване на електроразпределителните дружества у нас.

Според Димитров в този сектор няма конкуренция, нито регулаторни рамки и бъдещите собственици ще разполагат с неограничен монопол.

Необходимо е създаването на специален режим в приватизацията у нас, каза председателят на комисията по икономическа политика Валери Димитров пред радио НЕТ.

По думите му страната ни е "пресечна точка на много мръсни капитали и търгът и конкурсът не създават достатъчно гаранции за това, че мафиотски капитали не могат да навлязат без препятствия".

Според него в определени аспекти приватизацията в България се нуждае от "решения с по-висока степен на политическа целесъобразност".Той уточни, че в този случай съдът може да бъде ограничен, защото за разлика от парламента,той не контролира политическата целесъобразност.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?