БСП: Ген.Колев срещу Свинаров за армията в парламента

БСП иска парламентът да гласува визията за бъдещата натовска армия на България след дебат в пленарна зала между политическото и професионалното ръководство на отбраната. Социалистите не приемат политиката в отбраната да се изпълнява от правителството и парламента, и защитават претенциите на генералите срещу съкращаването и превръщането на 45-хилядната ни армия.

"В дискусията в пленарна зала трябва да бъде поканен началникът на Генералния щаб, за да имаме възможност да чуем всички страни, в крайна сметка Народното събрание да вземе отговорно решение, което се диктува, както вече казах, от експертната, от професионалната оценка, а не от политически с неясна обосновка мотиви", заяви зам.председателят на БСП Румен Петков в предаването "Неделя 150".

Той обяви, че БСП ще подготви поредица от питания към министър Свинаров и ще настоява в дискусиите в парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност да участват представители на Генералния щаб.

В БСП загрижени, че армията няма да може да изпълнява задачите си

БСП и президентът защитават възгледа на ген. Никола Колев за по-многобройна армия (от 48 000 души при 45 000 в момента), докато приетият от правителството и одобрен от натовските консултанти Стратегически преглед на отбраната предвижда редуциране на армията до 39 000 и подготовката на мобилни специални сили, които НАТО очаква да се включат в операции зад граници за противодействие на тероризма.

Петков повтори оценките, направени вече от съпартийците си, че в Стратегическия преглед редица проблеми са схематично обяснени, а също и не са посочени ангажиментите на другите министерства за гаранитране на националната сигурност, освен тези на Министерство на отбраната.

В стратегическия преглед се предлага една численост около 39 хиляди, 39 хиляди и 200 души, което означава реалната численост на армията да бъде сведена на 32 хиляди, а и в концепцията за национална сигурност, и в Закона за отбраната и въоръжените сили е фиксирана численост от 45 хиляди, посочи Петков. По думите му тази численост се определя без да се прави сериозен анализ на задачите и без да се прави анализ на това как тези задачи могат да бъдат изпълнени като няма визия за модернизацията на техниката, с което ще се компенсират съкращенията при изпълнение на задачите.

"Като че ли за пореден път реформата се свежда до съкращаване и до редукцията на състава на армията, без да се отчитат задачите, които се поставят пред нея, без да е ясна необходимата техника, с която могат да се изпълнят тези задачи, и изпълнителският състав, който е необходим за тяхното изпълнение. Като че ли този стратегически преглед включва виждането единствено на политическото ръководство на Министерството на отбраната", каза Петков.

Запитан дали тази политическа намеса на БСП няма да увеличи различията между военното и цивилното ръководство на армията, Петков заяви, че БСП очаквали на срещата им с ген. Колев миналата седмица да присъства и министър Свинаров.

"Защо той не е участвал, това вече е въпрос, на който не бих могъл аз да отговоря, и това са все сериозни въпроси, като добавим, че и като че ли президентската институция, а президентът е върховен главнокомандващ, беше изолирана от предварителната дискусия и подготовката на този стратегически преглед", коментира Петков.

Сред аргументите срещу стратегическия преглед, Петков добави и сделката за БТК, която била сключена без да е има анализ на звеното, касаещо комуникациите и съобщенията в българската армия. На няколко пъти Петков постави въпроса дали при приватизирането на БТК, която е неразделен елемент от системата за национална сигурност, е искано мнението на Генералния щаб на Българска армия как приватизирането на телекома ще повлияе върху "специфичните връзки не само на Министерството на отбраната, на Министерство на вътрешните работи, на Народното събрание, на президентството, на правителството като цяло".

"Този анализ го няма и аз останах с впечатлението, че Генералният щаб е изолиран от този процес или в определена степен правителството подценява приватизирането на БТК и гарантирането на сигурността на свръзките и комуникациите, засягащи българската армия, един също много тревожен за нас въпрос, на който обществото и на първо място професионалистите трябва да получат отговор", каза Петков.

Управляващите саботирали НАТО

Зам.шефът на БСП разкритикува управляващите и дори ги обвини в саботаж заради това, че не изпълняват изискванията на НАТО, като все още държат обща мисията ни в алианса - дипломатическа и военна. Той обяви, че от офиса по сигурността настояват вече месеци наред тя да бъде разделена.

"Остава впечатлението, че ангажиментите на Външно министерство се свеждат до развяване на байраци и до пиене на шампанско, а не до създаване на реални предпоставки за ефективно членство на България в НАТО, защото сега, когато НАТО без съмнение е в процес на претрансформация, липсата на реални и адекватни на НАТО структури от страна на България, и то които са основна отговорност на Външно министерство, създава впечатлението за, да не кажа саботаж, но във всички случаи възпрепятстване на пълноценното участие на нашата страна в Североатлантическия пакт", заключи зам.шефът на БСП - партията, която дълго време бе против приемането на България в пакта, а сега обявява, че страната ни е член на НАТО, благодарение на нейното съгласие.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?