БСП: ГЕРБ лобират в интерес на вносители и търговци на звукозаписна техника

БСП: ГЕРБ лобират в интерес на вносители и търговци на звукозаписна техника

БСП обвини ГЕРБ в поредна лобистка поправка, този път в интерес на големите търговски вериги за техника. Депутатът от Коалиция за България Антон Кутев съобщи в петък, че на заседанието на медийната комисия в четвъртък управляващите са прокарали поправка в Закона за авторското право и сродните му права, внесена от МС.

Тя предвижда да отпадне текст в закона, който предвижда вносители и търговски вериги да плащат данък при продажбата на техниката, която служи за препечатване на авторски права - копирни машини, iPod-и, mp3-плейъри и други, коментира Кутев, който е и член на медийната комисия.

По думите му въпросната такса влиза във фонд "Култура" и се разпределя за средства за култура, така авторските права се "осребряват" за авторите им.

Кутев коментира още, че поправката безпрецедентно е била подкрепена само от представителите на ГЕРБ в комисията, а всички останали, включително и депутатите от "Атака“, които досега лоялно подкрепят управляващите, са гласували против.

Според Кутев мотив на Министерски съвет за промяната е, че събираемостта от таксата е много малка. Той посочи още, че над 40 представители на звукозаписни и издателски компании, които са присъствали на заседанието на комисията, също са възразили срещу отпадането на данъка.

"Става въпрос за 3-4 милиона годишно, които ще бъдат спестени на веригите магазини вносители и които трябва да отидат за развитието на култура“, каза Кутев, като посочи, че във Франция в хазната от подобен данък са влезли миналата година 117 млн. евро.

Депутатът Петър Курумбашев (БСП) пък настоя министърът на културата Вежди Рашидов, по чието предложение МС вкарва поправката в НС, да го изтегли.

По-късно председателят на медийната комисия Даниела Петрова (ГЕРБ) заяви, че "не е прозрачен начинът, по който се е събирала таксата, как се е преразпределяла и отчислявала в националния фонд "Култура".

"Тя е в сила от 17 години, но събираемостта ѝ е много ниска. Това е норма, която не работи, "мъртва" норма", допълни Петрова пред БТА. По думите ѝ с отпадането на таксата няма да бъде ощетен фондът. 
В отговор на критиките на левицата, че с отпадането на текста се нарушава европейско изискване, Петрова посочи, че това изискване няма задължителен характер, а е правна възможност.

Според председателя на медийната комисия таксата натоварва крайните потребители и вносителите на техника, тъй като с нея се облагат голям брой апарати. Почти няма предмет от битовата техника, който да не бъде обложен с такъв данък, каза Петрова.  

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?