БСП и "Атака" се скараха кой обича повече Русия

Парламентът отказа да преразгледа санкциите срещу Москва

Михаил Миков, сн. БГНЕС

Парламентът отказа да преразгледа българската позиция в подкрепа на европейските санкции срещу Русия, след като преди това БСП и "Атака" спретнаха зрелищен скандал на тема кой е по-голям русофил.

Депутатите отхвърлиха "на косъм" внесеното от левицата проекторешение за преразглеждане на санкциите срещу Москва с 52 гласа "за", 47 "против" и 31 "въздържал се".

В подкрепа на проекторешението бяха от БСП, Патриотичния фронт, "Атака" и АБВ. ГЕРБ, Реформаторският блок, ДПС и "Български демократичен център" гласуваха "против" и "въздържал се".

БСП поиска правителството да предложи в Съвета по външни работи на ЕС план за поетапна отмяна на санкциите, след като само преди една година подкрепяното от левицата правителство на Пламен Орешарски подкрепи санкциите срещу Москва. Това предизвика брожение в редиците ѝ срещу тогавашните министри Кристиан Вигенин и Ангел Найденов и лидерът на БСП Михаил Миков закономерно се зае с налагането на традиционно популярния сред членовете ѝ проруски курс.

Кой е по-голям русофил?

"Доказа се неефективността на санкциите, свързана и с представите как ще променят нещо. Нищо не промениха, оказаха се неефективен инструмент. Днес е очевидно овчедушието на българското правителство за ясна позиция по този въпрос. Отсъства днес нашето правителство. Цял ден готви се, подстригва се, бръсне се, че ще има важни гости от чужбина”, заяви Михаил Миков в пленарна зала.

По думите му България е една от най-засегнатите страни от санкциите и трябва да има ясна позиция срещу тях.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че подкрепя отмяната им, но атакува БСП, като припомни позицията на кабинета "Орешарски" и посочи, че "не може, когато сте на власт, да водите русофобска антируска политика, а сега да сте русофили".

Депутатът от БСП Таско Ерменков коментира, че в парламента се "разглежда проект за решение на НС, а не се мерят мускули", като допусна, че левицата е допуснала грешка.

Миков от своя страна обвини "Атака", че обслужва тези, които не искат да се проведе истинската дискусия за Русия.

"Тях обслужвате с красивата си русофилия и приповдигнатия си тон. Вчера внесохте военнолюбско предложение българските граждани да се включат с двата си самолета и дървените си пушки в Сирия. Колкото и тонът да е приповдигнат и ризата да е скъсана, става обикновен фарс", заяви Миков

Преди ден "Атака" внесе предложение в парламента България да се присъедини към водената от Москва коалиция в Сирия.

В отговор Волен Сидеров коментира, че от БСП са показали, че няма какво да кажат по същество.

"Вие бягате от дискусия, защото трябва да отговорите защо цяла година пречехте да се придвижи въпросът за ограничаването на санкциите. Вашите движения сега са чисто театрален етюд. Когато говорите, се сещам за статията на Кръстьо Пастухов: "Не ме изкушавайте, лицемери", заяви Сидеров.

РБ: Има готови за ролята на троянския кон на Русия в ЕС

Председателят на външна комисия и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова посочи от своя страна, че България винаги е имала умерена позиция спрямо санкциите по време на дискусиите по налагане на ограничителните мерки.

"След като се види какво ще се случи спрямо изпълнението на минските договорености, естествено, че ЕС и Европейският съвет ще преразгледа санкциите срещу Руската федерация", посочи тя.

Мартин Димитров от Реформаторския блок коментира, че се избягва най-важният въпрос - защо има санкции срещу Русия.

"В 21 век бяха прекроени насилствено границите на Украйна. Имаше руска агресия в Крим. Ако сега България се обяви срещу санкциите на ЕС, ще изпълним ролята на троянски кон. ЕС отдавна гласят България за тази роля и отдавна виждам, че има хора, има партии, които се опитват да изпълняват тази роля", каза Димитров.

Независимият депутат Велизар Енчев пък коментира, че главният виновник за сегашната ситуация е министър-председателят Бойко Борисов.

"Политиката на партия ГЕРБ към Русия за голямо съжаление се формира не от премиера Бойко Борисов, не от политическото ръководство на партия ГЕРБ. Русофобската политика на това правителство се формира от министъра на отбраната, господин Ненчев или от водачите на РБ, господин Радан Кънев", каза Велизар Енчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?