Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БСП и ДПС дадоха ултиматум на Симеон до сряда

213 коментара
БСП и ДПС дадоха ултиматум на Симеон до сряда

БСП и ДПС дадоха ултиматум на Симеон Сакскобургготски да реши до следващата сряда ще се включи ли в обща управленска коалиция или не. Това обявиха след втората си среща в петък представителите на двете партии, след като още на първата им вчера лидерът на БСП Сергей Станишев получи категоричната подкрепа на Ахмед Доган не само за общо правителство, но и за премиерския пост. Двете партии определиха 11 юли за най-приемливата дата за стартирането на 40-то Народно събрание.

Предложението за ултиматум е на ДПС и се е възприело от БСП, стана ясно след срещата. Преди това от БСП бяха заявили, че следващата седмица продължават разговорите с НДСВ за мандата и за премиера на бъдещото правителство.

По-рано през деня, пред БНТ зам.председателят на социалистическата партия Румен Овчаров коментира, че ако Сакскобургготски не излезе от “самосъзерцанието си”, БСП и ДПС разполагат с необходимите им 10 депутатски гласа, за да осигурят парламентарно мнозинство на правителството. Овчаров, който се смята за представител на про НДСВ линията в социалистическата партия, отказа да уточни откъде ще дойдат тези гласове.

Първата среща на социалистите с партия от десния спектър е в събота, с коалиция БНС на Софиянски, Мозер и Каракачанов. Кулоарни информации включват в 10-те депутати и коалиционните партньори на Надежда Михайлова в ОДС Гергьовден, БЗНС и Дром.

Така левицата и Доган стесниха силно времето за маневри на Симеон, които той започна днес със срещи с трите десни формации в парламента в опит да получи отговор реална ли е възможността за дясноцентристко правителство с негово премиерство, което минава през общ парламентарен съюз и отнемане на първия мандат от БСП, след като пропадна идеята за следизборен либерален алианс с ДПС.  От срещите се очакваше и отговор на въпроса какви козове могат да дадат на Симеон десните в преговорите му с левицата.

Въпреки различните сигнали, които се получиха от ОДС, БНС и ДСБ, в края на разговорите заместникът на Симеон Пламен Панайотов ги използва като коз за индиректен отговор на ултиматума на БСП и ДПС. Той изтъкна, че НДСВ води самостоятелни преговори с всички политически сили, тъй като е партията, спечелила самостоятелно най-висок процент на последните парламентарни избори. НДСВ ще бъде готово да се произнесе максимално бързо за сключването на споразумение с БСП и ДПС, но не бързината, а постигането на консенсус е най-важното, каза Панайотов и заяви, че управлявалата досега партия не на всяка цена ще участва в следващия кабинет. Цената, по думите му, е продължаване на досегашната политика през следващите 4 години.

Еврочленство в партийна употреба

Също в петък предстоящото членство на България в ЕС бе вкарано във формулировката на бъдещото коалиционно правителство и използвано едновременно като форма за натиск върху Симеон и възможно извинение за евентуалното му включване в кабинет на БСП.

БСП се скара на Симеон за последните сделки, но не поиска изрично да ги спре

БСП смята за абсолютно неприемливо правителството да извършва каквито и да било разпоредителни сделки в края на своя мандат. Това обяви зам.председателят на партията Румен Петков във връзка с вчерашните решения на Министерския съвет за приватизацията на летището в Божурище и за апорта на имот в центъра на София. По думите му, темата е била обсъждана на днешните срещи с НДСВ и с ДПС.

Това се извършва зад гърба на Народното събрание, тъй като в момента на всички ни е ясно, че няма парламентарен контрол и се бърза на всяка цена, сподели впечатленията на левицата Румен Петков. Той припомни, че преди 4 години настоящите министри от НДСВ Милен Велчев и Николай Василев са призовали правителството на Иван Костов да не извършва разпоредителни сделки в края на своя мандат, намеквайки за двоен стандарт. Такъв категоричен призив днес обаче Румен Петков не отправи.

След втората за седмица среща между БСП и НДСВ, зам.председателят на социалистите Румен Петков предложи като формула на бъдещото управление на страната да бъде съставено правителство “на европейската и социалната отговорност”. Тя показва и пред обществото, и пред външните ни партньори приоритетите, които си поставя следващото правителство, каза Петков.

Партийният заместник на Симеон Пламен Панайотов каза след срещата, че най-важно е да бъде постигнат политическия консенсус по реализирането на националните приоритети. По думите му левицата е изразила готовност приемствеността  в ангажиментите по линия на ЕС да касае всички сфери на вътрешната политика.

Петков го преповтори, че двете партии днес са констатирали сериозно сближаване по позициите, свързани с ЕС, и общо виждане за необходимост от приемственост и изпълнение на поетите преговорни ангажименти.

На тази основа ще се говори за съответните кадрови решения, това ще определи какъв ще е кабинетът, кой ще е председател на Народното събрание, каза Панайотов и определи като второстепенен въпросът с чий мандат ще се състави правителство.

Румен Петков обаче бе категоричен, че БСП няма да отстъпи от реализацията на своя първи мандат и че влиза в преговорите с кандидатурата на лидера си Сергей Станишев за премиер. Той уточни, че отношението към Симеон Сакскобургготски трябва да е уважително като към бивш министър-председател, но не е сериозно да се очаква Коалиция за България да подкрпепи кандидатурата му за втори мандат.

Левицата има и свои варианти за председател на парламента, уточни Петков. Източник от Коалиция за България допълни за Mediapool, че се обсъжда възможността за ротация в ръководството на Народното събрание, тъй като технологично е трудно банката да побере председател и 7 зам.-председатели от всяка група. При този вариант  задължително опозицията ще има постоянен зам.председател.

НДСВ си търси възможности за отстъпки и в програмата на БСП

Според Румен Петков, на днешната втора среща имало сближаване в позициите на левицата и НДСВ за икономическата и социална политика на страната през следващите 4 години.

Панайотов пък похвали левицата с думите, че оценява - без да се говори за отстъпки на БСП, пълното разбиране, че икономическата и социална политика през следващите 4 години трябва да бъде въз основа, а не за сметка на икономическия растеж. За нас това са решителни крачки от страна на Коалиция за България и представляват окуражителна тенденция, свързана с обединяването около разбирането за национална отговорна политика, заяви Панайотов.

Румен Петков определи днешната среща като сериозна стъпка напред, без да се смята, че има постигнато споразумение за формиране на тристранно мнозинство.

ДПС заговори в синхрон със странна евроновина

Първата за деня политическа среща бе между НДСВ и ДПС, която бе и първа за четиригодишните коалиционни партньори след парламентарните избори.

Обединихме се, че НДСВ и ДПС желаят да има едно стабилно правителство от 3 политически формации, заяви заместникът на Доган Юнал Лютфи. От НДСВ изобщо не коментираха, влизайки веднага на среща с БСП.

Юнал Лютфи не пожела да отговори как НДСВ приема позицията на ДПС, че правителството трябва да се състави още с първия мандат на социалистическата партия.

Той обаче посочи, че НДСВ и ДПС са се обединили и около това, че България трябва да излъчва политическа стабилност и с нищо не трябва да подсказва, че в страната трудно може да се състави правителство.

Рано сутринта в петък агенция Фокус разпространи информация, че на работна дискусия в Секретариата на Европейския съюз няколко страни членки са поставили въпроса за евентуалното отлагане на приемането на България и Румъния в общността от 1 януари 2007 г. Аргументът за Румъния е бил забавянето на реформите в страната, докато исканията за България са били свързани с “констатираната политическа нестабилност в страната.”

Според агенцията, официални български представители в Брюксел са потвърдили направените разисквания, но с уточнението, че те все още не са официализирани със становища на съответните страни.

БСП и ДПС са определили и двата документа, на които трябва да се основава бъдещото коалиционно правителство. Първият е политически и очертава приоритетите на управлението - евроинтеграция и социално-икономическо развитие. Вторият е коалиционен договор, в който да се разписани отговорностите и задълженията на всеки един от участниците в коалицията. Документите ще бъдат разработени от експертни групи, след санкции на политическите ръководства. Зам.председателят на БСП Румен Петков допълни, че преговорите за коалиция занапред ще се водят на три равнища – лидерско, контактни групи и експерти.

Говорителката на българската дипломатическа мисия в Брюксел обаче отрече пред радио Нова Европа дипломатите ни изобщо да имат информация за подобна среща. Кореспондентът на в.Труд пред радиото Бетина Жотева потвърди, че посланикът на България в Брюксел Станислав Даскалов е отрекъл. Тя уточни, че в Брюксел няма секретариат на Европейския съюз, а съществува секретариат на Европейския Съвет, който изпълнява чисто технически функции и по никакъв начин не е място за обсъждане на политически теми от компетенцията на премиерите и парламентите на 25-те страни членки.

От агенция Фокус обаче продължиха да твърдят пред Нова Европа, че информацията им е достоверна, като за източник посочиха държава сред най-новите 10 членки на съюза.

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева коментира, че не разполага с никаква официална информация, че страни-членки на ЕС са поставили въпроса за евентуалното отлагане на приема на България и Румъния.

ОДС готови за премиер Симеон, БНС – за широко програмно правителство, ДСБ остават непреклонни за царя

Само ОДС подкрепи втори премиерски мандат за Симеон Сакскобургготски, стана ясно от политическите изявление след трите последователни срещи на НДСВ с десните формации. На финала Пламен Панайотов обобщи, че разговорите давали възможност да се търси вариант за максимално широка коалиция, която да управлява страната като изразява националните приоритети.

НДСВ е политическата сила с най-голямо основание да търси широк консенсус между партиите за управлението на страната, заяви заместникът на Симеон и обясни, че всички десни партии са декларирали готовност да положат максимални усилия да бъдат избегнати предсрочни парламентарни избори.

Единствено от ОДС съзряха след срещата окуражителни сигнали за формирането на дясноцентристко управление, по думите на зам.председателят на сините Николай Младенов. По-рано през деня от СДС не отрекоха възможността подобно правителство да се оглави и от Симеон. ОДС и НДСВ нямали съществени различия по политиката, от която се нуждае България, а само по детайлите, но те не са непреодолими, добави Младенов.

Сините са повторили позицията си, че няма да участват и не могат да подкрепят правителство, излъчено от БСП или с подкрепата на БСП.

От БНС пък лансираха идеята за силно програмно правителство със стабилно мнозинство, което да отстоява ясните приоритети на България. В момента има 137 дясно-центристки депутати и това е реална възможност за съставяне на правителство, заяви съпредседателят на коалицията Стефан Софиянски след срещата, на която присъстваха и тримата лидери на формациите в БНС. В сметката обаче влиза и ДПС, което не се приема от коалиционния партньор на Софиянски Красимир Каракачанов. Самият Каракачанов подчерта, че в тяхната група няма депутати, които ще подкрепят правителство с мандат на БСП, въпреки съботната си среща с левицата.

Единствена зам.председателят на ДСБ Екатерина Михайлова заяви след разговора, че все по-малко е възможно дясноцентристко управление на България. Към досегашните си доводи да не подкрепят втори мандат на Сакскобургготски тъмносините прибавиха още един - че НДСВ загуби последните избори. Михайлова напомни как в идентична ситуация през 2001 г. тогавашният лидер на ОДС Иван Костов обяви оставката си още в изборната нощ. Затова Сакскобургготски не само не може да претендира за мандат, но трябва също да подаде оставка, категорична бе тя.

Екатерина Михайлова преповтори позицията на партията, че ДСБ няма да подкрепи и правителство с мандат на БСП.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

213 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. хахаха
  #216

  НДСВ си трае за тристранния кабинет. Много им се иска да Доган и компания тристранния кабинет за да си правят каквото искат. Няма да стане - колкото повече партии в кабинета, толкова повече шансовете на ДПС да управлява намаляват. И да се промени избирателния закон - да гласуват само живеещи в България.

 2. mara
  #215

  Do 11 septemvri,sashto tolkova barso,strah gi e ot novi isbori li????Obedinihme se she.... Obedihme se kakvi sa tesi greshki v presata,kak sa stanali shurnalisti kato ne snajat balgrski esik.

 3. mara
  #214

  Isvinete 11 juli.Do xa xa xa-prav si,no ti koi partii vishdah osven tesi 3 levi.

 4. НДСВ
  #213

  ще стане

 5. кънчо
  #212

  стабилен кабинет1.премиер:пр.Беров2.вице:Матинчев3.мандатоносител:ДПСЧЕСТИТО

 6. атакуващ
  #211

  ТОВА Е ИЗХОДА ЗА БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА, А НЕ ПРАВИИТЕЛСТВО НА БСП, КОЕТО ЩЕ ОПЛЕСКА И МАЛКОТО ХУБАВИ НЕЩА, КОИТО ЗА ОСЕМ ГОДИНИ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ПОСТИГНА.АТАКА МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИ ЕКСПЕРТЕН КАБИНЕТ, СЪТОЯЩ СЕ ОТ ДАКАЗАНИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ И ПАТРИОТИ. ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ, КОИТО СЕ ГЛАСЯТ ЗА КОКАЛА, ЩЕ БЪДАТ "АТАКУВАНИ"!

 7. НДСВ
  #210

  Премиер - СимеонНДСВОДСБСПДПСАТАКА разбира се няма място в картината.За розовото ДСБ също няма място защото и без това ситуацията е нестабилно розова -- розови в БСП, в НДСВ, в ДПС.

 8. кънчо
  #209

  баланс на КВО

 9. Юнска роза
  #208

  Розови в НДСВ, БСП, ДПС, ДСБ, АТАКА...Лоша работа.

 10. Friend
  #207

  Прав си. И аз съм за .

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.