БСП и ДПС искат дебат за икономиката на страната

Бившите коалиционни партньори БСП и ДПС настояват да се проведат парламентарни дебати по последната оценка на ЕК за българската икономика. Поводът е заключението, че България не извършва важни реформи, за което социалистите дадоха нарочна пресконференция в четвъртък, седмица след огласяването на доклада на ЕК.

Според документа една трета от БВП се създава от сивата икономика, а процентът на дълготрайната безработица е най-високият в ЕС. В доклада, който от левицата и ДПС са изучавали повече от седмица, е записано, че българите са изложени на двойно по-висок риск от бедност - 46%, за разлика от другите страни членки на Европейския съюз.

С най-силни темпове се увеличава младежката безработица. Докладът констатира още, че в България има недостиг на висококвалифицирани специалисти, които да работят за проектите по оперативните програми.

Страната ни е с най-ниското равнище на грамотност сред 15-годишните - 40%. Европейската комисия отбелязва слабите инвестиции в образованието, научните изследвания и иновациите.

Като проблеми са посочени още липсата на електронно правителство, прекалено многото регулации и ниското качество на обслужване от държавната администрация.

Въпреки благоприятния данъчен режим в България голям е размерът на укрити данъци, изтъкват експертите.

Депутатът от БСП Корнелия Нинова призова: "Не разбираме защо правителството трябва да чака Брюксел да посочва проблеми, които съществуват от години, затова настояваме да се вземат в ръце и да свършат нещо добро за държавата и за българите. Внасяме заедно с колегите от ДПС питане за предизвикване на дебати в зала".

От левицата възнегодуваха и от равнището на неграмотност у нас и настояха за създаване на оперативна програма “Образование”. Социалистите не скриха, че проблемът не е отсега, а и по времето на тяхното управление подобна оперативна програма нямаше.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?