БСП и ДПС: Вотът на недоверие съвпада с "народния вот"

БСП и ДПС: Вотът на недоверие съвпада с "народния вот"
БСП и ДПС внесоха в петък първия вот на недоверие към кабинета "Борисов", който е за политиката в здравеопазването, където "провалът на управляващите е най-видим". Само един депутат от ДПС – Петя Раева – не е подкрепила искането, подписано от 76 народни представители от двете парламентарни групи на бившите управляващи, защото по това време не е била в страната.

При положение, че останалите 164 депутати няма да подкрепят вота, очакването на опозицията е той да доведе до коригиране на политиката в здравеопазването.

Макар че премиерът Бойко Борисов изпревари внасянето на вота, като взе оставката на здравния министър Анна Мария Борисова и номинира нов кандидат, лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че това не променя "по никакъв начин ситуацията в здравната сфера и съответно нашите мотиви за вот".

Той повтори, че системата е доведена до "пълен хаос и разпад" и че управляващите не дават никаква перспектива за развитие на системата.

През изминалата година ГЕРБ показа управленска немощ да формулира цел и виждане за реформа. Единственият мотив на предприетите действия е икономия на средства без да се отчита медицинската и социалната ефективност в здравеопазването, е записано в мотивите към вота, които опозицията се похвали, че са от три страници, а не както в предния мандат, когато били "само по една страничка".

Станишев се аргументира и с изследване на близката до БСП агенция "Афис", според което, ако в момента има народен вот на недоверие към ГЕРБ, 41% биха го подкрепили, 32 на сто биха били против и 27% ще се въздържат.

Според заместник-председателя на ДПС Лютви Местан тези социологически данни само подчертават тезата, че основанията за този вот не се нуждаят от доказателство.

Той коментира, че вече "е повяхнала митологията на управляващите за тежкото наследство на тройната коалиция". Като пример посочи, че за четирите години мандат на БСП, ДПС и НДСВ не е било допуснато нито едно забавяне на плащанията към болниците, клиничните пътеки са се разширили, а материалната база на лечебните заведения – модернизирана.

"Народът качи на власт ГЕРБ и Бойко Борисов не само да се оправдава безконечно с наследството на тройната коалиция, а и да управлява. Той е на власт вече 15 месеца, нека да покаже какво е направил през това време", каза Местан.

По думите му опозицията ще очаква силен дебат по време на вота и се надява той да изиграе коригираща роля за политиката на властта.

На въпрос готови ли са да управляват, ако кабинетът подаде оставка, Станишев коментира, че българската държава е на 1300 години и все е оцелявала досега. Народът ще оцелее, ако си тръгне и този кабинет, допълни лидерът на БСП. Лютви Местан отбеляза, че един премиер не трябва да се чувства комфортно във властта, камо ли когато се носи на гребена на всенародната любов.

Управлението на страната предполага да се вземат и непопулярни решения, да се оцелява и в реална политическа среда, допълни Местан.

Мотивите към вота са от 6 точки, като основните са провал на политиката, реализирана в областта на здравеопазването от правителството на ГЕРБ и финансова дестабилизация на системата; нарушени конституционни права на гражданите уредени в чл. 52 от конституцията на България, поставящи в опасност живота и здравето на хората; отсъствие на дългосрочна стратегия, нормативен хаос и непоследователност в управленските решения и действия, както и неефективен контрол; кадрови провал в политическите назначения в система; демотивация на работещите в здравната система.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?