БСП иска Централната банка да излезе с план до часове

Настояваме до утре БНБ да представи конкретен план, обявиха от БСП в събота.

”През последната седмица основните политически сили нееднократно декларираха, че подкрепят действията на БНБ за гарантиране стабилността на банковата система. БСП напомня, че по конституция и закон като независима институция БНБ отговаря за нормалното функциониране на банковата система. БСП настоява управителния съвет на БНБ да предложи на останалите институции и политическите сили конкретен и детайлно разработен план за преодоляване на недоверието към някои банки”, заявиха от левицата.

От партията посочват още, че ”последните дни сме свидетели на целенасочена и организирана атака срещу банките у нас”, но банковата система в България е добре капитализирана, а валутните резерви на страната са над 26 млрд. лева, което гарантира нормалното функциониране на паричния съвет дори в затруднени условия, казват от БСП.

”Посрещаме с възмущение последните изказвания на г-н Борисов, които внушават несигурност и недоверие в банковата система. Виждаме съзнателен опит несигурността да се подклажда и да се използва за политически и икономически цели и сценарии. Търсенето на външен "спасител" не е начин за решаване на текущите проблеми на финансовата система. Убедени сме, че партийните сметки трябва да бъдат подчинени на държавата, хората и реалната икономика. Както и досега БСП е готова да участва в намирането на работещо решение за преодоляване на възникналите затруднения”, се посочва още в позицията на БСП.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?