БСП настоява за вдигане на столичния бюджет

БСП поиска в сряда увеличение с 43 млн. лева на столичния бюджет. Червените общинари видяха основния резерв за завишаване на приходната част на финансовата рамка за 2009 година в несъбраните взимания за 136 милиона лева. Бюджетът за 2009 година трябва да бъде гласуван на сесията на Столичния общински съвет в четвъртък.

Според съветника Георги Кадиев Столична община има възможност да повиши прогнозата си с 5 милиона лева от несъбран данък "сгради", с 9 млн. лв. - от такса "смет" и с 10 млн. лв. - от данък "МПС". Въпреки спада на цените на недвижимите имоти, БСП ще настоява сметката от 43 милиона лева да бъде допълнена с продажба на парцели.

Социалистите предлагат тези пари да бъдат изхарчени за ремонт на училища и на детски градини, а други 8 млн. лв. да бъдат предназначени за проектиране на общински жилища и за започване на строителството им. БСП иска общо пет милиона лева да бъдат насочени за купуване на апаратура за болниците в София.

Лидерът на червените в градския парламент Жельо Бойчев коментира, че с бюджетът от един милиард за 2009 година в София няма да бъде решен нито един проблем. БСП обяви намерението да гласува "против" предложения от ГЕРБ и Бойко Борисов бюджет в този му вид.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?