БСП: Съдът е на колене пред ГЕРБ, МВР участва в кампанията

"От последния скандален запис на разговор между Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов става повече от ясно, че се нарушава основен конституционен принцип - този на разделението на властите, а властта се използва за партийна употреба от ГЕРБ". Това заявяват от БСП в декларацията по повод изтеклия запис миналата седмица.

 

"Съдебната ни система е поставена на колене пред партия ГЕРБ", смятат от левицата. Според тях именно по тази причина цялата истина за незаконното подслушване трябва да бъде изяснена.

 

"Прокуратурата би следвало да се самосезира за поне няколко престъпления - възпрепятстване на наказателно преследване, търговия с влияние, изнасяне на класифицирана информация, злоупотреба с европейски средства, незаконно подслушване", твърди левицата.

 

"Очевидно Николай Кокинов е събрал и остатъците от достойнство, които има, и поне с подаването на оставката си изпревари това, което щеше да се случи във ВСС. Всеки юрист е потресен от съдържанието на тези записи. Позицията на Бойко Борисов, че не е чел, не е чул записите, наистина не издържа и ще се наложи първо пред прокуратурата, а след това и пред обществото да даде обяснение за това, което всички чуха", допълват от партията.

 

Социалистите смятат още, че са абсурдни опитите на главния секретар на МВР Калин Георгиев да неглежира случващото се.

 

"Това е доказателство, че сегашното ръководство на МВР има една единствена задача - да потули скандала, да замете следите в МВР и да участва в употребата на силовото ведомство за целите на предизборната кампания. Нека да не си затваряме очите пред факта, че цялото МВР е впрегнато да прави изборите на ГЕРБ, вместо да играе превантивна роля по отношение на опитите да се купуват гласове и да се манипулират изборите", пишат социалистите.

Споделяне

Още от България