БСП сезира евроинституциите за репресии след изборите

Премиерът поиска репресираните да се явят лично при него

БСП сезира евроинституциите за репресии след изборите

БСП сигнализира за репресии над нейни кандидати за кметове и техни близки след изборите. По-късно премиерът Бойко Борисов поиска "Корнелия Нинова да ми изпрати лично репресираните хора, за които говори".

"Ако се окаже, че е вярно, във вторник аз лично ще им се извиня и този, който си го е позволил, ще понесе отговорност, ако това е истина", каза той.

Социалистите ще изпратят писма до европейските посланици в България, европейските институции, Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за начина на провеждане на местния вот и за репресиите след него, каза по-рано Нинова на брифинг в Народното събрание.

Според нея изборите са протекли с купени ромски гласове, корпоративен вот, използване на държавната машина, натиск, страх.

"За съжаление, тези процеси не спряха с края на изборния ден. Репресиите на властта продължават и след изборите", заяви Нинова.

Тя каза, че само за няколко дни застъпници на партията в Благоевград и в Дупница са получили предупреждения за уволнения. В Пазарджик има издадена заповед за данъчна проверка на фирма на кандидат на БСП за общински съветник, а в Септември дисциплинарно е уволнена учителка в детска градина. Тя е член на БСП и на Общинската избирателна комисия и отказала да подписва документи с невярно съдържание.

"Ще защитим всеки", обеща Нинова и призова да им се изпращат сигнали.

Тя посочи, че ще внесат въпроси към министрите в рамките на парламентарния контрол за всеки конкретен случай.

Кандидатът за кмет на Ловеч Радина Банкова разказа на брифинга в парламента, че ден и половина след изборите е уведомена за запор на банковите сметки на фирмата ѝ, заради огромни задължения към НАП за осигуровки, данъци и т.н. на служителите и работниците ѝ.

"Нямам данъчни задължения и това е много просто обяснимо. Моята фирма е износител и обикновено ситуацията, в която се намираме по отношение на приходния орган, е възстановяване на ДДС, т.е. няма как да изпаднем в ситуация да дължим големи суми", обясни Радина Банкова.

Според нея изпълнителното дело е образувано на основание на удостоверение, издадено от НАП, съдържащо неверни данни.

Банкова изрази дълбоко разочарование, че е била употребена политически.

Споделяне

Още по темата

Още от България