БСП ще “актуализира” управленската програма

БСП ще “актуализира” управленската програма

БСП готви актуализация на правителствената програма за следващите 2 г. от мандата. Това обяви във вторник Сергей Станишев, премиерът и лидер на най-голямата партия в управляващата коалиция, след заседанието на Изпълнителното бюро (ИБ). Той не отговори ясно на въпрос дали актуализацията ще повлече след себе си структурни или персонални промени в правителството, но даде заявка за нов мандат.

Станишев не посочи конкретните параметри на актуализацията, тъй като ще бъдат приети в събота от Висшия съвет (ВС) на партията. След това ще бъдат дадени на коалиционните партньори НДСВ и ДПС, като последната дума ще бъде и на трите партии.  

“Това ще бъде нашата оферта за разговори с партньорите ни от коалицията, по един разумен начин ще търсим общото поле и по същество това е актуализацията на програмата на правителството за следващия период от време”,  обясни министър-председателят.

Във вторник е била обсъдена гледната точка на БСП за пътищата, чрез които може да се постигне увеличаване на доходите и подобряване на качеството, на условията и на стандарта на живот на българските граждани в условията на членството на България в ЕС.

Трябва да намерим баланса между амбициозното и реалистичното и да постигнем още по-високи резултати през следващите 2 г., което ще е основа и за следващата предизборна платформа, обясни премиерът. И допълни, че “много от нещата, които ще бъдат заложени сега, ще бъдат продължавани и през следващия мандат”. Това щяло да бъде добра основа за БСП, за да “иска ново доверие от гражданите на редовните парламентарни избори през 2009 г.”

Премиерът обяви, че за година и половина правителството е изпълнило доста от поетите ангажименти, а някои са дори преизпълнени. Той даде пример с осигурителната тежест: “Имаше ангажимент тя да бъде намалена 5% за 4-годишен мандат, тя беше намалена още в първата година с 6%, което даде 600 млн. лв. на българската икономика за модернизация и по-висока конкурентно способност”.

“В цялата коалиция съществува разбирането, че сме постигнали немалко”, каза Станишев.

“Специално БСП е свършила много от предизборните си ангажименти, които е поела, в това число и в социалната сфера. Това дава основание да актуализираме, а не да променим нашите приоритети”, обясни той.

Последните социологически проучвания сочат, че критичността към правителството нараства и има нагласи за смени на министри. Миналия месец агенция “Алфа рисърч” обяви, че положителните оценки за дейността на кабинета намаляват с 5 на сто, също с толкова нарастват отрицателните. Неодобрението за правителството достига 60 на сто, а одобрението спада до 38 на сто. От началото на годината рейтигнът на Станишев пада, а управлението губи подкрепа и сред част от твърдите привърженици на БСП.

Най-критични са оценките за здравеопазването, социалната политика, енергетиката и борбата с престъпността.

На този фон премиерът обяви във вторник готовността на партията му да подпише споразумение с основните политически партии за “позитивна и некомпроматна” надпревара за европейските избори.

Важно е тези избори да бъдат проведени по европейски начин, кампанията да бъде етична и коректна, а не на междуличностни сблъсъци, компромати и  непочтени похвати, обясни той.

По думите му в България винаги се намирали “достатъчно политически субекти, които предпочитат кампании по балкански”. “Винаги критикарството, острите приказки и пиперливи работи намират широка чуваемост, ние ще водим позитивна кампания”, обеща Станишев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България