“Алфа рисърч”: Кабинетът върви надолу, очакват се рокади

Два месеца след членството на България в ЕС и два преди първия вот за Европейски парламент (ЕП) критичността към правителството нараства, но няма нагласи за предсрочни избори, а за смени на министри.

Това сочи изследване на социологическата агенция "Алфа рисърч", оповестено в петък.

Положителните оценки за дейността на кабинета намаляват с 5 на сто, също с толкова нарастват отрицателните. Неодобрението за правителството достига 60 на сто, а одобрението спада до 38 на сто.

Рейтингът на премиера Станишев, който е нараствал през 2006 г. и през януари е бил позитивен, бележи спад през последните месеци, но по-слаб от този на правителството му.

Управлението губи подкрепа и сред част от твърдите привърженици на БСП.

Най-критични са оценките за здравеопазването, социалната политика, енергетиката и борбата с престъпността. Две трети от анкетираните смятат за “провал” дейността на кабинета в тези области. По отношение на образованието, външната политика и образованието се посочва, че въпреки проблемите, съответните министри се справят добре.

Всеки втори анкетиран е на мнение, че е необходима смяна на министри, 30% се обявяват за предсрочни избори, а само 14 % не виждат необходимост от промени.

Най-категорични в това отношение са симпатизантите на ДСБ и "Атака". Над 70 на сто от тях настояват за провеждането на предсрочни избори. Привържениците на останалите партии, включително и тези от управляващата коалиция, се изказват за смени на министри.

Негативен е рейтингът предимно на министри от БСП и ДПС: Емилия Масларова, Радослав Гайдарски, Румен Овчаров, Емел Етем, Нихат Кабил и Румен Петков.

Георги Първанов, Меглена Кунева и Бойко Борисов са политиците с най-висока обществена подкрепа.

Президентът запазва високия си рейтинг от 75 на сто одобрение и 22 на сто неодобрение.

Еврокомисарят Меглена Кунева губи част от популярността си заради намаленото активното присъствие в българския политически живот, но се ползва с 65% одобрение срещу 27% неодобрение.

Столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е трети с 58 на сто одобрение и 36 на сто неодобрение. Като тенденция при него се отбелязва постепенното затваряне на ножицата между положителните и отрицателните оценки (преди година Борисов е имал 78% одобрение срещу 15% недоверие).

От началото на годината няма ръст в доверието към нито една партия, а новото през март е спадналата подкрепа и към ГЕРБ, най-новата политическа формация.

Въпреки високата популярност на Борисов, отношението към партия ГЕРБ се обръща и отрицателните оценки вече с 9 на сто доминират над положителните. Една от причините за това е дясното говорене на нейните лидери, при положение, че общо подкрепящите формацията на Борисов са аморфна маса, по-скоро центристки настроена, коментираха от “Алфа рисърч”.

Независимо от това, ГЕРБ продължава да се ползва с доверие на хора от най-различни обществени прослойки, възрасти и образование.

Интересът към първите у нас избори за Европарламент остава слаб и бележи тенденция на понижение, сочи изследването на “Алфа рисръч”.

От януари до март с 12 на сто е нараснал делът на хората, за които тези избори "не са значими".

БСП ще е първа политическа сила и на тези избори с шестима евродепутати, следвана от ГЕРБ с четирима и ДПС с трима.

От “Алфа рисърч” посочиха, че макар избирателите на БСП да запазват лоялността към партията си на национални или местни избори, част от тях са склонни да подадат предупредителен сигнал към нея за проблемите в социалната и здравната сфера.

Отливът на избиратели от БСП помага на ГЕРБ да скъси дистанцията със социалистите. Макар в сравнение с десните партии привържениците на Борисов да са по-слабо мотивирани да гласуват, формацията има резерв за известно увеличаване на подкрепата. 

Готовността да се гласува за ДПС и на тези избори остава устойчиво висока, като добре позната е и способността на движението да привлича избиратели в последните дни, каза Боряна Димитрова от “Алфа рисърч”.

В момента при “Атака” се наблюдава отлив на избиратели към ГЕРБ, в резултат на което партията ще може да спечели две сигурни места в ЕП.

НДСВ успява, макар и леко, да излезе от електоралното дъно, допълват социолозите.

Икономическият мониторинг през март показва слаба промяна в оценките на гражданите за икономическото състояние на техните семейства. Девет на сто посочват подобрение, 52 на сто не отчитат промяна, а според 39 на сто има влошаване.

В сравнение с декември 2006 г., оценките са по-критични, въпреки отчетената за същия период положителна промяна в доходите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?